Nagyvilág

Kezdődik a tálib tavaszi hadjárat

Mint minden tavasszal, idén is a külföldi katonák ellen vonulnak az afganisztáni tálibok. Az első merényletek már megvoltak.

Napokon belül kezdetét veszi az afganisztáni tálib felkelők tavaszi hadjárata, amelynek célpontjai elsősorban továbbra is az országban állomásozó külföldi katonák lesznek – jelentették be szerdán a tálibok. A Talibán minden tavasszal újrakezdi hadjáratát az afgán kormányerők ellen, az idei fedőneve Azm (Kitartás). Az elmúlt hetekben az ország északi és keleti részén fokozódtak a támadások, és a felkelők Afganisztán olyan térségeit is célba vették, ahol korábban jelenlétük nem volt számottevő.

Habár tavaly decemberben befejeződött a NATO által vezetett nemzetközi erők afganisztáni missziója, a katonai szövetség 12 500 katonája – köztük 9800 amerikai – továbbra is az országban maradt. Így segítik az afgán biztonsági erők megerősödését és továbbképzését.

 

Hamdulla Danesi, az északi Kunduz tartomány kormányzó-helyettese szerdán arról számolt be, hogy 2002 óta sohasem volt ennyire aggasztó a helyzet a térségben, és ha nem kapnak erősítést Kabultól, a tálibok az egész tartományt elfoglalhatják. Danesi azt mondta, sok külföldi szélsőséges érkezett Kunduzba, és a helyi tálibokkal együtt jobb fegyverekkel vannak felszerelve, mint a biztonsági erők. 

Eközben helyi idő szerint szerda reggel két robbantásos merényletet követtek el – feltehetőleg a tálibok – a kelet-afganisztáni Nangarhár tartományban az afgán biztonsági erők ellen. A támadásban ketten életüket vesztették. Az északi Szamangán tartományban előző nap lövöldözés tört ki, miután a rendőrség körülvett egy házat, amelyben gyűlést tartottak tálib harcosok. Az afgán belügyminisztérium arról számolt be szerdán, hogy az elmúlt 24 órában országszerte mintegy 18 tálib felkelővel végeztek és további tizenhármat sebesítettek meg a biztonsági erők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik