Nagyvilág

Öngyilkos merénylet Afganisztánban, sok a halott

A merénylő tüntetőkre támadt, és megölt 16, más jelentések szerint 17 embert, mintegy negyvenet pedig megsebesített.

A támadó robbantással követte el tettét. Az eset Afganisztán keleti részén, a Pakisztánnal határos Hoszt tartományban történt, annak hasonló nevű székhelyén. A felvonulók a korrupció ellen tüntettek. A tartományi kormányzóság szóvivőjének közlése szerint a sebesültek között van az afgán parlament egyik képviselője is, írja az MTI.

Hoszt tartományban rendszerint meglehetősen ingatag a helyzet, mivel a központi hatalom ellen lázadó tálibok régóta jelen vannak a területen, az utóbbi hónapokban azonban tovább fokozódott a zűrzavar, mert a szomszédos Pakisztánból százezrek vándoroltak át Hosztba. Ennek oka, hogy a pakisztáni hadsereg nagyszabású offenzívát folytat a pakisztáni tálib állások ellen.

Ugyancsak csütörtökön egy út mellé telepített robbanószerkezet végzett Afganisztán déli részén, Hilmend tartományban egy kerületi rendőrfőnökkel. A merénylet elkövetői minden bizonnyal tálib felkelők, akik ellen hadműveletbe kezdett a központi hatalom a Hilmend folyó völgyében, amely fontos máktermesztő és ópiumtermelő terület, az ottani eredetű kábítószerből származó bevétel pedig a tálibok fontos pénzforrása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik