Nagyvilág

Freedom House: Orbán nyomást gyakorol a médiatulajdonosokra

Újságírók (újságírók)
Újságírók (újságírók)

Magyarország idén is „részben szabad" minősítést kapott a világ országait a sajtószabadság állapota alapján listázó nemzetközi szervezettől, a Freedom House-tól.

71. helyre sorolta Magyarországot a  Freedom House nemzetközi sajtószabadság-listáján. A szervezet szerint a magyar sajtó részben szabad, tavalyi eredményünkhöz képest két hibaponttal rosszabb a státuszunk. A Freedom House 0 és 100 pont között osztályozza, hogy a világ egyes országaiban a politika, az üzleti vagy alvilági érdekek mennyire telepednek rá a sajtóra.

A legjobb eredményt Norvégia és Svédország érte el 10-10 ponttal, őket szintén megosztva Belgium, Finnország és Hollandia követi. Magyarország az összesített lista 37. helyén végzett – ahogyan Mali, Mongólia és Dél-Afrika is. A sajtószabadságot a Freedom House vizsgálata szerint Észak-Korában korlátozzák a leginkább, de nincs sokkal lemaradva Üzbegisztán és Türkmenisztán sem.

Nagy visszalépők

Az európai listán Magyarország a 31. helyre került, hozzánk hasonlóan „részben szabad” minősítést kapott Olaszország, Bulgária, Montenegró, Horvátország, Szerbia, Románia, Albánia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Görögország. A legrosszabb eredményt 65 ponttal Törökország érte el, a szervezet minősítési rendszere szerint az országban nincsen sajtószabadság.

A Freedom House elemzésében a magyar helyzettel kapcsolatban megjegyzi: Orbán Viktor kormánya nyomást gyakorol a médiatulajdonosokra. A szervezet emlékeztet a tavalyi Origo-botrányra, az RTL Klubot aránytalanul sújtó reklámadóra és a végül megtorpedózott internetadó ötletére.
Magyarország az utóbbi öt évben összesen hét pontot veszített, ekkora visszalépést csak Thaiföld, Ecuador, Törökország, Hongkong, Honduras és Szerbia produkált a sajtószabadság területén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik