Kultúra

Ha eljön a világvége, azt csak Orbán fogja túlélni

apokalipszis (apokalipszis)
apokalipszis (apokalipszis)

Azt hiszed, hogy felkészültél a hirtelen világvégére? Hát nem, még azok sem élnék túl, akik minden pillanatukat a felkészüléssel töltik.

Ha nem néztél még órákon keresztül videókat a Youtube-on arról, ahogy akcentusos ausztrál tinik fejhallgatókat bontanak ki, akkor nem vágytál még igazán semmire. 

Persze az érthetetlenül akcentusos koreai tizenévesek unbox-romantikájának már rég vége. A tárgyak kibontogatása elég nagy üzlet lett. Huszonpáréves srácok keresnek azzal dollárszázezreket, hogy a szobájukban ülnek és telefonokat tesztelnek. Olyan kamerákkal, mint a tévében, sokszor még jobban megvágva. Lassan már a szoba sem igaz, az unbox-videók nagymesterei mostanában kezdtek el valódi stúdiókat kibérelni.

Amatőr romantika

Szóval a romantika majdnem teljesen eltűnt. Szerencsére vannak még olyan rétegei az internetes tárgyfétisnek, ahonnan nem. Én a fejhallgatótesztekbe csúsztam bele, hónapokig ez volt a legfontosabb szórakozásom. Itt még él az amatőrizmus varázsa, a szakma legnagyobb királya például az alagsorból mond ítélelet a fejhallgatókról. Ironikus módon szarul hangosítva.

És ez az amatőr varázs az internet még egy eldugott zugában van meg. Az egész tárgyfétises, fejhallgatós bevezetés azért kellett, hogy érzékeltessem, hogyan jutunk el az internet egyik legszórakoztatóbb szubkultúrájához, a prepperekhez. Az út bejárása egészen pontosan így néz ki: videók mobiltelefonokról, videók fejhallgatókról, táskatesztek, olyan táskák tesztje, amikben fegyvereket lehet elrejteni, végül a Bug Out Bag, vagyis a táska, amivel 72 órát kihúzhatunk egy természeti katasztrófa után.

Ha nem néztél még órákon át egy remegő hangú, középkori férfit, amint a táskáját pakolja és az apokalipszisről beszél, akkor nem tudod átérezni egy tizenéves férfi álmait. A legtöbbünkben él egy nörd, aki titokban arról ábrándozik, hogy összeomlik körülötte a világ, ő pedig szépen beveszi magát a megerősített bunkerébe, aztán az ablakból darabokra lövi a közeledő zombihordákat.

Hogyan juss haza zombitámadáskor

A prepperekben ez a vágy egy kicsit erősebben él, mint bennünk. Kivéve talán a zombikat, arra tényleg csak az alufóliasisakosok készülnek. Ha egy prepper zombitámadást emleget, akkor valamilyen hirtelen katasztrófáról beszél, csak azt szeretné, hogy figyelj rá. A Bug Out Bagekről, vagy Get Home Bagekről készült videók a prepperek vágyálmokat ösztönzik a tárgyfétissel.

A Bug Out Bagek egyébként arra jók, hogy a felkészült túlélő 72 órát kihúzzon egy természeti katasztrófa, vagy terrortámadás alatt. A prepperek alapvetően visszavonuló túlélők. Ha katasztrófa lenne, a városok helyett a hegyek, vagy a természet felé indulnának.

De oda el is kell jutni valahogy, ezért egy rendes prepper sehova nem indul el jól összerakott Get Home Bag nélkül. Ebben minden benne van ahhoz, hogy egy hirtelen katasztrófa esetén haza tudjanak jutni. De arra is van megoldás, ha a felkészült prepper nem tudja magával vinni a Get Home Bagjét.

Erre vannak például az Altoids nevű cukorka fémdobozából készítette minikészletek. Ez talán az egész prepper szubkultúra legszórakoztatóbb része. Az internet tele van videókkal arról, hogy emberek a túléléshez szerintük szükséges összes dolgot bepakolják egy ilyen apró fémdobozba.

Orbán Viktor túlélne

Egyébként ez az egész  elég nagy hülyeség. Hiába az összes túlélőromantika, egy katasztrófát nem fogsz kihúzni csak azzal, hogy jól összekraktad a táskádat. Ha tényleg eljönne a zombiapokalipszis, akkor nem azok élnék túl, akik beveszik magukat egy bunkerbe. Még akkor sem, ha gondoskodtak a vízről és a vécéről. Amiről amúgy a legtöbb prepper elfeledkezik (de nem mind). Étel, kés és tájékozódás nélkül hetekig kihúzhatod. Víz nélkül nem. 

A zombiapokalipszist Orbán Viktor fogja túlélni.

Oké, nem biztos, hogy pont ő, de az olyan emberek, mint ő, biztosan. Jó szervezők, autoriter, központi figurák, akik képesek egy kis csapatot megszervezni és irányítani. Képesek stratégiai döntéseket hozni. Erről Gary Brecher, a világ leghíresebb háborús nördje is írt egy legendás cikket. Ő is arra jutott, hogy a zombiapokalipszisre nem a fegyverek, hanem a civilizáció a válasz.

Legalábbis az a civilizáció, amit a világ szétesése után felépítünk. Mert hogy fel fogunk, az biztos. A Walking Deaddel mindig is az volt a legkomolyabb problémám, hogy nem halad sehová. A sorozat szereplői éveken keresztül menekülnek a csoszogó zombik elől, sehol nem állnak meg, mégsem látják az újjáépülő emberi társadalom morzsáját sem. Néhány egészen beteg kivételtől eltekintve.

Ez nektek zombitámadás?

Pedig egy Walking Deadhez hasonló zombitámadást az emberi faj kettő, maximum három hónap alatt teljesen felszámolna. Az emberiség ereje ugyanis sosem a fegyverekben és a cowboyromantikában, hanem a társadalomban volt. Abban, hogy hatékonyan meg tudjuk szervezni rengeteg ember közös életét, úgy, hogy mindannyian hasznos tagjai legyünk a társadalomnak. Ráadásul mindezt ösztönösen csináljuk, anélkül, hogy értenénk, mit teszünk. Legyen szó akár a Dunbar-számnál kisebb, vagy nagyobb embercsoportról.

Ezért is teljesen ostoba dolog behúzódni egy bunkerbe és magára hagyni a sebesülteket vagy elhagyatottakat. A Walking Deadben újabb etetendő szájnak számítanak azok, akikkel útközben találkoznak, ezért inkább fel sem veszik őket. Pedig a valóságban annál erősebb egy társadalmi csoport, minél nagyobb.

A zombiapokalipszist Magyarországon az fogja túlélni, aki legelőször veszi be magát a Bükkbe, aztán meggyőz vagy ezer embert arról, hogy újra kell építeni azt, amit hátrahagytunk. Ehhez még fegyver sem kell, csak stratégiai gondolkodás. Romantikus egyébként nem lesz, csak kemény és unalmas. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik