Nagyvilág

Amerika terrorveszélyre figyelmeztette Európát

A Hezbollah "bármely pillanatban" lecsaphat, figyelmeztetés nélkül.

A libanoni radikális szervezet esetleges akciójára az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetett. Az Egyesült Államokban terrorista szervezetként tartják számon a Hezbollahot. Daniel Benjamin, az amerikai külügyi tárca terrorelhárítási ügyekben illetékes koordinátora azt mondta, a Hezbollah Európában vagy máshol bármikor, figyelmeztetés nélkül támadhat.

Szerinte Irán és a vele szövetséges Hezbollah “intenzív terrorista tevékenységet szándékozik folytatni a közeljövőben”, és világszerte erősíteni akarja az ilyen jellegű fellépését. Előzőleg az Aszad-rezsim támogatása miatt újabb szankciókat jelentett be a libanoni síita militáns szervezet ellen az amerikai pénzügyminisztérium.

Az amerikai kormány befagyasztja a Hezbollah  azon kintlévőségeit, amelyek joghatósága alá tartozhatnak, megtiltja az amerikai állampolgárok és cégek számára, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn a szervezettel.

Mivel korábban a Hezbollah vezetője is elismerte, hogy Irán nemcsak morális és politikai, hanem pénzügyi és anyagi támogatást is nyújt a szervezetnek, így figyelni kell arra, hogy lapértesülés szerint az izraeli kormányfő és védelmi minisztere még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt katonai csapást mérne az iráni atomlétesítményekre.

A Jediót Ahronót szerint a két vezető politikus ehhez nem rendelkezik a szükséges támogatással sem a hadsereg, sem a biztonsági kabinet részéről, és az Egyesült Államok is ellenzi egyelőre a katonai megoldást, bár Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója állítólag arról tájékoztatta az izraeli miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok kész megtámadni Iránt, ha diplomáciai úton nem sikerül rávenni nukleáris programja leállítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik