Nagyvilág

Irán pénzeli a Hezbollahot

Elismerte a Hezbollah, hogy Irántól pénzügyi támogatást is kap.

Elismerte kedden a Hezbollah vezetője, hogy Irán nemcsak morális és politikai, hanem pénzügyi és anyagi támogatást is nyújt a libanoni síita szervezetnek. Haszan Naszrallah sejk a támogatóihoz Mohamed próféta születésének évfordulója alkalmából intézett videoüzenetében ugyanakkor tagadta azokat az állításokat, miszerint a radikális csoport parancsokat és utasításokat is kapna az iszlám államtól.

A Hezbollah elöljárója beszédében leszögezte: a szervezet eddig azért nem szólt nyíltan az Irántól kapott pénzügyi segítségről, mert nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni az “az iráni testvéreket”, most azonban megtörte a hallgatást, mivel a teheráni vezetés is ezt tette.

“Igen, mi 1982 (a Hezbollah alapítási éve) óta minden lehetséges formában erkölcsi, politikai és anyagi támogatást kapunk az Iráni Iszlám Köztársaságtól” – hangsúlyozta Naszrallah.

Azzal kapcsolatban, hogy mit tenne a Hezbollah, ha Izrael megtámadná az iráni nukleáris létesítményeket, a radikális síita szervezet irányítója azt mondta: a Hezbollah vezetése “leülne, gondolkodna és eldöntené, mit tegyen”, mivel Irán ez esetben sem adna semmiféle utasítást a csoportnak.

Naszrallah szólt arról is, hogy a Hezbollahnak az iráni támogatáson kívül nincs szüksége további forrásokra, s elutasítja azokat az amerikai vádakat, miszerint a csoport érintett lenne kábítószer-csempészetben vagy pénzmosásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik