Belföld

Afganisztán a világhálón

Afganisztánról, illetve az afgán nemzetről az interneten is remek forrásokra bukkanhatunk. Mivel a tálibok betiltották a szerintük obszcén és iszlámellenes internetet, a következő szájtokat a határokon túlról hosztolják.

Afganisztán a világhálón 1Afganisztán feltérképezéséhez kiindulópont lehet a CIA World Factbookja. Sok érdekes tény kiderül, például az, hogy Afganisztán területe megegyezik Franciaországéval.

Mélyebb kutakodás végett érdemes az Afghanpediát és az Afghanistan Onlinet böngésznünk. Előbbin remek összeállítás található az i.e. 6. századtól napjainkig a muszlim ország történelméről, illetve a gazdaságról, utóbbi az általános információk mellett foglalkozik például a nők helyzetével, bélyegekkel, sporttal, könyvekkel, sőt találunk rajta önéletrajzokat is.

Hírek, elemzések, rádiók

Afganisztán a világhálón 2Hírekben erős az Afghan News, az Afghan News Network és az Afgha. Ez utóbbin több mint 100 videó- és rádióriportot is találunk.

Az Azadi Afghan Radion prominens afgán tudósokkal készített interjúkra bukkanhatunk. Ha pedig az ellenzéki csoportosulás underground rádióját szeretnénk hallgatni, a ClandestineRadio.com-ra érdemes rákeresni. (Hol működik, hol nem.)

További politikai vélemények miatt érdemes felkeresni az Institute for Afghan Studies oldalt: a non-profit intézet oldalán afgán tudósok figyelemre méltó publikációit is olvashatjuk.

Afganisztán a világhálón 3Jogtiprás: a nők és a kisebbségek helyzete

A tálib kormány emberjogi jogtiprásait nyomon követi mind az Amnesty International, mind az afgán nők helyzetéért küzdő Revolutionary Association of Women of Afghanistan szervezet. Ez utóbbin láthatunk nyilvános kivégzéseket, megkövezéseket is.

Nemcsak a nők, hanem az ország egyéb etnikai kisebbségei is a tálibok kereszttüzébe kerültek az elmúlt néhány évben, különösen a hazarák. Az ország közepén elterülő hegyvidékben élő hazarákról Ilkka Uimonen fényképésznek köszönhetően megrázó fotósorozatokat találunk a weben. További információkat Afganisztán etnikai és demográfiai összetételéről az Afghan Network oldalon találunk. Afganisztán lakossága körülbelül 50 nyelvet beszél.

Fotók, térképek

Afganisztán a világhálón 4Az ország mindennapjaiba nyújtanak betekintést Luke Powell profi fotós képei, illetve Raffaele Ciriello sorozatai.

Afganisztán a hetvenes években: a polgárháború kitörése és a tálibok hatalomra kerülése előtti időkben készültek a következő képek.

Nehéz elképzelni, de a Lonely Planet szerint az ország valaha híres volt vendégszeretetéről és az itt termő hasis minőségéről.

A Texasi Egyetem afgán térképgyűjteményt tett fel honlapjára: a tematikus – népsűrűség, etnikai, nyelvi – térképek mellett megtalálhatók a legfőbb városok térképei, valamint a feltételezett tálib kiképző táborok műholdfelvételei.

A külföldön élő afgán diaszpóra webringje a Yahoo!-n keresztül érhető el.

Afganisztán a világhálón 5Szórakozás: zene, költészet, sport, gasztronómia

“Ínyencfalat” az Afganisztán kedvelt nemzeti sportját, a buzkashit bemutató szájt. A játék a lovaspolóhoz hasonlít, a “labda” szerepét egy kecsketetem tölti be. A legendák szerint a játék Dzsingisz kán idejéből származik, amikor a mongol lovas harcosok a falukon végigsöpörve galloppozás közben szedték össze zsákmányukat.

Kiváncsi az afgán tömegkultúrára? Hagyományos és kortárs zene végett érdemes az AfghanSongs és a RadioAfghanistan oldalait felkeresni. (A tálibok egyébként a zenét és az éneklést is betiltották.)

Az afgán irodalom, költészet iránt érdeklődöknek szól az Afghan Magazine és azAfghanan.

Az afgán kebab vagy az afgán csirke, illetve további 35 nemzeti étel receptjét az Afghan Cooking oldalról tölthetjük le.

Végül 100 afgán közmondás, néhány közülük igencsak aktuális, például: “vér vérrel nem mosható le”. “Két rosszból jó nem sülhet ki”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik