Belföld

A norvég Telenor tulajdonában a Pannon GSM

Az 1993-ban alapított Pannon GSM "tulajdonosi tortája" egyetlen kerek egésszé forr össze azzal, hogy a Telenor 100 százalékra növeli részesedését Magyarország második legnagyobb mobilszolgáltatójában.

A norvég Telenor tulajdonában a Pannon GSM 1A Telenornak nincs könnyű dolga a Pannon GSM megvételével. Még legalább egy hónapot kell várnia a végleges megállapodás aláírására, és a hatósági hozzájárulások beszerzése is időigényés. Ráadásul nem egy, hanem rögtön három társaság részvénycsomagját kell megszereznie a 100 százalék tulajdonlásához.

A holland KPN 44,66 százalékban tulajdonos a Pannon GSM-ben, a finn Sonera 23 százalékot jegyez, a dán Tele Danmark Communications (TDC) pedig 6,56 százalékot birtokol.

Készpénz a király!

A norvég Telenor tulajdonában a Pannon GSM 2Az összesen 74,22 százalékos részesedést 1002 millió euróért kaphatja meg a norvég telefontársaság. Arve Johansen, a Telenor Mobile vezérigazgatója a társaság mai sajtótájékoztatóján megerősítette: “az összeget társaságunk hitelállományából, készpénzzel fedezzük.”

Rózsás jövő”A magyar mobilpenetráció a jelenlegi 38 százalékról év végére 50 százalékra nőhet.” – nyilatkozott a növekedési kilátásokról Johansen úr.

Márpedig ez nem kis szó, hiszen a norvég társaság mobildivíziója tavaly sokat költött: múlt évi árbevételének több mint háromszorosát, 4,1 milliárd eurót fordított beruházásokra. A Pannon GSM-nél más a helyzet, az idei első féléves, 237 milliós árbevétel csupán negyedét, 55 millió eurót ruháztak be. A hazai UMTS koncesszió kiírásának késése pedig azt vetíti előre, hogy a magyar mobilcég még pár évig nem igényel többlet ráfordítását. Így kiváló készpénztermelő képessége az igazi érték a norvégok számára.

Mit kell tudni a Pannonról?

A norvég Telenor tulajdonában a Pannon GSM 3A Pannon GSM holland, skandináv és magyar cégek konzorciumaként jött létre 1993-ban. Akkor írta alá 15 éves koncessziós szerződését a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériummal. A külföldi tulajdonosok mindegyike vezető telefontársaság hazájában, sokéves tapasztalattal az analóg és digitális mobiltelefon-hálózatok tervezése, építése, illetve üzemeltetése terén.

A Pannon GSM mobiltelefon szolgáltatása 1994. márciusában indult el, 1995 végére Magyarország lakosságának 75 százaléka számára elérhetőek szolgáltatásai, 1996 decemberére már a lakosság 99 százalékát sikerült lefedni.

Előfizetői tábora ma meghaladja a másfélmilliót. 2000 végén kilenc kapcsolóközpont, és több mint 1000 bázisállomás működött, 26 területi képviselet és közel 350 viszonteladói értékesítési hely állt az előfizetők rendelkezésére. Dolgozóinak létszáma megközelítőleg ezer.

A Pannon GSM története >>

Olcsóbb hitelekA Moody’s hitelminősítő pozitívan reagált a bejelentésre, és már most kilátásba helyezte, hogy javít egy kategóriát a Pannon Finance B.V. 125 millió eurós, 2004-ben lejáró, jelenleg Ba3 besorolású kötvényén.Kattintson ide, és olvassa el a Moody’s értékelését! >>

Jó vásárt csinált a Telenor

A Pannon GSM 75 százalékáért fizetett egymilliárd euró 1,35 milliárd euróra árazza a mobilcég egészét. Ez egy Pannon GSM előfizető értékét 570 euróra teszi. A távközlési társaságok értékelésére használt divatos mutatót a Pannon 250 millió eurós hitelállományával korrigálva pedig az egy előfizetőre jutó teljes cégérték (Enterprise Value, EV) 1028 euróra emelkedik.

Mennyit ér a Westel?A Pannon tranzakció egyúttal a Westel értékéről is árulkodik. A vetélytárs 60-asokkal együtt 2,1 millió előfizetője 1028 eurós ügyfélenkénti árat feltételezve 2,17 milliárd eurós cégértéket eredményez. A Westel 170 millió hitelállományát levonva 2 milliárdos tőkeérték marad. A Matáv 51 százalékos Westel részesedése tehát éppen 1 milliárd euró. Ez a azt jelenti, hogy egy Matáv részény értékéhez a molbilcég 220-230 forinttal járul hozzá.

A 2001. év első félévében a Pannon GSM 236,9 millió euró bevételt és 81,6 millió eurós adó- és kamatfizetés előtti, amortizáció nélküli profitot (EBITDA) jelentett, mely igen kedvező 34 százalékos EBITDA-rátát jelent. Igaz a versenytárs, Westel is hasonló jövedelmezőségi mutatóval rendelkezik.

Ezenkívül a híre is nagy: a június 1-jétől több mint másfélmillió előfizetőt számláló társaság elsőként vezette be az új második generációs mobiltechnológiát (GPRS) Magyarországon.

Mit akar a Telenor?

A norvég Telenor tulajdonában a Pannon GSM 4“A Pannon GSM működését végigkövettük az 1993-94-es indulástól kezdve. A cég növekedési fázisban van. Úgy gondoljuk, hogy az irányítás teljes átvételével sikeresen járulhatunk hozzá a magyar mobil telekommunikációs piac egyik meghatározó szereplőjének további növekedéséhez és sikeréhez. A felvásárlás összhangban áll stratégiánkkal, amely a nemzetközi mobil portfóliónkban szereplő cégekben birtokolt tulajdoni hányad növelésére irányul” – kommentálta a vásárlást Arve Johansen.

A tulajdonosi szerkezet átrendeződése nem érinti a társaság imidzsét. A régi marad a logo és a név is.

Mit adhat a Telenor?

A Telenor számokbanKözel 24 ezer alkalmazott 30 országban, több mint 70 olyan vállalat, amelyben a Telenornak érdekeltsége van szerte a világon – ez jellemzi a norvég társaságot. Érdekeltek a hagyományos vonalas telefonokban, a mobilpiacon, az internetszolgáltatásban, az adatátvitelben, de még a sajtópiacon is. Tavaly decemberben a Nortel tőzsdére ment: Oslóban és a Nasdaqon lehet kereskedni részvényeivel, az amerikai piacon tegnap például 11,78 dolláros árfolyamon (A Telenor részvényeinek árfolyama az utóbbi 6 hónapban >>). A Business Week Global 1000 rangsora szerint a Nortel piaci értéke 7,85 milliárd dollár. Az 1999-es esztendőt 33,5 milliárd norvég koronás árbevétellel és 3,3 milliárd koronás adózás előtti profittal zárta a cég. A tavalyi esztendő ennél is jobbra sikeredett: 37,6 milliárd koronás árbevétel (4,3 milliárd dollár), és az előző évnél mintegy 13 százalékkal magasabb profit jellemezte a 2000-es évet.

A Telenor eredménykimutatásai 1995-től >>

A Telenor története >>

A Telenor üzletágai >>

A Telenor árfolyama az oslói tőzsdén >>

A norvég lakosság több mint 70 százalékának van rádiótelefonja. Ez a harmadik legnagyobb penetráció a világon, Finnország és Izland után. Így a Nortelnek volt hol tapasztalatokat szereznie a mobilpiaccal kapcsolatban. Ezek a fejlett piaci ismeretek pedig felbátorították a norvég céget – amelyik egyébként a 604. helyen áll a Business Week Global 1000 céges rangsorában -, hogy ne csak a hazai, hanem nemzetközi terepen folytassa eddigi dinamikus növekedését.

A Telenor Mobile Communications (amely a Telenor négy fő üzleti ágának egyik legfontosabb cége) célja így nem más, mint Skandinávia, Európa és Dél-kelet Ázsia egyik legjelentősebb mobilszolgáltatójává válni. Ennek érdekében meg is tett mindent: rendkívül agresszív terjeszkedési politikának köszönhetően 16 külföldi mobilszolgáltatóban szerzett stratégiai részesedést. Mindazoknak a cégeknek, ahol a norvég cég tulajdonosi szerepet tölt be, március 31-éig összesen 10 millió előfizetőjük volt szerte a világon.

Amit tehát a magyar előfizetők nyerhetnek az ügyleten, az éppen a norvég cég nagy tapasztalata saját, igen fejlett piacán, valamint a nemzetközi jelenlétét jellemző agresszivitás. Ez ugyanis komoly fejlesztéseket jelenthet a Pannon számára.

Hogyan értékeli az ügyletet a szakértő?

Miért menekül a KPN?Első ránézésre talán nem is tűnik menekülésnek az, hogy a KPN eladja a Pannon GSM-ben eddig birtokolt részesedését. De ha figyelembe vesszük azt, hogy nem is olyan régen a holland társaság 75,2 százalékos PanTel-részesedésének eladásáról is döntött, már gyanús lehet valami.

A KPN komoly pénzügyi gondokkal küzd, és így próbálja csökkenteni adósságainak terhét. Éppen emiatt stratégiaváltásra kényszerült, és most honi, illetve németországi és belgiumi invesztícióira koncentrál. Jelenleg egyik fő célja az, hogy visszakerüljön az “A” hitelminősítési kategóriába, amelyből éppen megnövekedett adósságai miatt esett ki.

A Figyelő korábbi cikke a Pannonról és a PanTelről >>

Andrási Tamás, a BellResearch üzletfejlesztési igazgatója a FigyelőNetnek elmondta, a Telenor lépésére már korábban is számítani lehetett, hiszen tulajdonosként elővásárlási joga volt a

Pannon GSM részvénypakettjére. Az is kiderült már, hogy a cégnél legjobban egy szakmai befektetőnek örülnének. A Telenor ebből a szempontból nagyon jónak mondható, hiszen közel harminc országban van jelen mint mobilszolgáltató. Magyarországon nem

csak a Pannon GSM-ben volt tulajdoni hányada, hanem az internet- és kommunikációs szolgáltató Nextra Kft.-ben is.

Mostani “bevásárlása” arra mutat, hogy a távközlési cégek portfoliójuk diverzifikációjára törekszenek. A Telenor a két legdinamikusabban fejlődő távközlési ágazatba

fektetett be azzal, hogy tulajdonos a Nextrában és a Pannon GSM-ben. A két cég tulajdonosi hátterének összefonódása ígéretes alapot jelent a jövőben kibontakozó mobil-internetben rejlő lehetőségek kihasználására is.

Szó van a KPN többi érdekeltségének értékesítéséről is. A Telenor mostani lépése után a Pantel várhatóan a Vivendi irányítása alá kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik