Nagyvilág

Orbán könnyűnek találtatott

Írásos nyilatkozatban tisztázta a helyzetet a Die Welt kiadója, a magyar miniszterelnök nem volt elég érdekes a nyomtatott sajtós megjelenéshez.

„Az Orbán Viktorral és Horst Seehoferrel folytatott párhuzamos beszélgetés nem tartozott a hét legjobb történetei közé, és ezért nem került be a nyomtatott lapba, se a Welt am Sonntagba, se a Die Weltbe” – válaszolta a nol.hu kérdésére egy írásos nyilatkozatban Bianca-Maria Dardon, a Die Welt konzervatív napilapot és annak vasárnapi kiadását, a Welt am Sonntagot is kiadó Axel Springer vállalati kommunikációért felelős munkatársa.

Hozzátette, hogy a nyomtatott lapban „drága és kevés” a hely, különösen akkor, amikor a berlini fal leomlásának a 25. évfordulóját ünneplő szám jelent meg. Kitért arra is, hogy senki se gyakorolt nyomást a szerkesztőségre, épp ellenkezőleg, kiemelte, hogy a tény, hogy a párhuzamos interjú nem jelent meg a nyomtatott lapban, a legjobb bizonyíték arra, hogy a szerkesztőségeink nem hagyják, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk” – zárul a közlemény.

Korábban mi is beszámoltunk arról a páros interjúról, amelyet Orbán Viktor adott a Die Weltnek; a német konzervatív lap kérdéseire a magyar kormányfő Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel együtt felelt.

Az interjú – az ígéretek szerint – a Die Welt online változata mellett a lap vasárnapi magazinjában is megjelent volna, ám ez utóbbi szerkesztői nem tartottak igényt az anyagra, ezért végül nem publikálták. Az ügy diplomáciai botrányt okozott, hiszen Orbán Viktor és a Fidesz számára nagyon fontos interjúról van szó.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vasárnapi közlése szerint megengedhetetlen nyomásgyakorlás történt a német lap szerkesztősége részéről a múlt heti ügyben. Havasi Bertalan, a sajtóiroda vezetője azt írta: a német újság – a Die Welt című német konzervatív lap vasárnapi kiadása – a beszélgetés másnapján felszólította Orbán Viktort, hogy még három kérdésre – például arra, hogy “Miért üt meg Ön és a pártja antieurópai hangokat?” – külön, írásban, sürgősen válaszoljon, mert ha nem, akkor egyáltalán nem jelentetik meg a párhuzamos interjút.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik