Belföld

Orbán kiborult és cenzúrát emleget

A felkérés szerint nyomtatásban is megjelent volna a Fidesz számára fontos Die Welt-interjú; de csak online változatban közölték.

Egy héttel ezelőtt mi is beszámoltunk arról a páros interjúról, amelyet Orbán Viktor adott a Die Weltnek; a német konzervatív lap kérdéseire a magyar kormányfő Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel együtt felelt.

Orbán Viktor a kitiltási ügyről, az őt ért nemzetközi bírálatokról, és az elbukott választásokról is beszélt; az interjú bevezetőjében kiemelték, hogy a kormányfők nézetei között „meglepő” azonosságok vannak, és véleményük csak az euró ügyében tér el jelentősen.

Mivel a beszélgetésben a miniszterelnök hitet tett az Európai Unió értékei mellett („az EU valóban zseniális találmány”), és olyan gondolatok hangzottak el, mint „érdekünkben áll egy stabil és független Ukrajna”; továbbá, hogy „az Egyesült Államok bírálatát nagyon komolyan vesszük”, ezért az interjút fordulatként értékelték Németországban, ahol mostanában nem kevés bírálat érte a magyar kormány politikáját.

Az interjú – az ígéretek szerint – a Die Welt online változata mellett a lap vasárnapi magazinjában is megjelent volna, ám ez utóbbi szerkesztői nem tartottak igényt az anyagra, ezért végül nem publikálták – írja a hvg.hu a Oberbayerisches Volksblatt online-ra hivatkozva; kiemelve, hogy az ügy diplomáciai botrányt okozott, hiszen Orbán Viktor és a Fidesz számára nagyon fontos interjúról van szó.

Az Oberbayerisches Volksblatt szerint a CSU-hoz eljutott a magyar kormányzat véleménye: Orbánék egyenesen cenzúráról beszélnek; a német párt tiszteletbeli elnöke, Edmund Stoibert pedig tájékoztatta a magyar miniszterelnök felháborodásáról a Die Weltet kiadó Axel Springer vezetőjét.

FRISSÍTÉS:
A Miniszterelnöki Sajtóiroda közlése szerint megengedhetetlen nyomásgyakorlás történt a Welt am Sonntag német lap szerkesztősége részéről a múlt heti magyar-bajor kormányfői interjú ügyében.

Havasi Bertalan, a sajtóiroda vezetője az MTI-nek vasárnap küldött közleményében azt írta: a német újság – a Die Welt című német konzervatív lap vasárnapi kiadása – a november 6-i beszélgetés másnapján felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy még három kérdésre – például arra, hogy “Miért üt meg Ön és a pártja antieurópai hangokat?” – külön, írásban, sürgősen válaszoljon, mert ha nem, akkor egyáltalán nem jelentetik meg a párhuzamos interjút.

Ez az eljárás egy olyan jellegű és mértékű nyomásgyakorlás, ami diplomáciailag, sajtóetikailag elfogadhatatlan, tehát teljesíthetetlen – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, hozzátéve, hogy az interjú utólagos megváltoztatásához sem a bajor, sem a magyar kormányfő nem járult hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik