Számos mindennapi élelmiszernek van vérnyomáscsökkentő hatása – erről ír Christian Heiss kardiológus a The Conversation cikkében. Ezek közé tartozik a kakaó, a zöld és fekete teák, az alma és sok bogyós gyümölcs is, amelyek mind tartalmaznak flavan-3-ol vegyületeket.
Ezeket a molekulákat gyakran nevezik flavanolnak és katechinnek is. Teljesen természetes anyagokról van szó, amelyek a növényekben a napfény és a kártevők elleni védelemért felelnek, az emberek számára azonban egészen más hasznuk van.
Heiss és kollégái úgy találták, hogy napi 586 milligramm flavan-3-ol bevitele átlagosan 2,8 Hgmm-el csökkenti az első (szisztolés) értéket és 2,0 Hgmm-el a második (diasztolés) értéket. Ezt a mennyiséget nagyjából 2–3 csésza tea, 1–2 adagnyi étcsokoládé, néhány alma vagy két evőkanál kakaópor elfogyasztásával vihetjük be szervezetünkbe.
A magas vérnyomással rendelkezők esetében akár kétszer nagyobb is lehet a csökkenés, ami már jelentősen mérsékli többek között a szívroham és sztrók kockázatát is.
A magas vérnyomás Magyarországon rengeteg embert érint, ezért lapunk gyakran foglalkozik vele ismeretterjesztő cikkek formájában. Korábbi ilyen tartalmaink alább elérhetők:
