Tudomány

Szexszel gyógyítható a magas vérnyomás

Witthaya Prasongsin / Getty Images
Witthaya Prasongsin / Getty Images

A magas vérnyomást gyakran nevezik csendes gyilkosnak, mivel sokszor alig okoz tüneteket. Ugyanakkor csak azért, mert nincsenek külső jelek, nem jelenti azt, hogy belülről nem okoz kárt. A szív- és érrendszeri betegségek jól dokumentált kockázatán túl a magas vérnyomás az agy és a vesék károsodásával is összefüggésbe hozható.

A rendellenesség kockázatának csökkentésére számos módszert javasoltak már a szakértők, a légzőgyakorlatoktól kezdve az étrend megváltoztatásáig, egy új tanulmány szerint azonban a leghatásosabb megoldás a gyakori szerelmeskedés lehet – írja az IFLScience.

A kínai kutatócsoport több mint 4500 ember bevonásával végzett vizsgálatot, mely során jelentős összefüggést találtak a ritkább szex és a nagyobb halálozás között a fiatalabb és középkorú amerikai betegek körében.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a betegeknél, akik évente 12-51 alkalommal — tehát nagyjából hetente, havonta egyszer — folytattak szexuális együttlétet, szignifikánsan alacsonyabb volt az összhalálozás kockázata, mint azoknál, akik ritkábban szexeltek.

A szex gyakorisága és a halálozás közötti kapcsolat azonban egyelőre nem mondható ok-okozati összefüggésnek. A kutatók szerint lehetséges, hogy a rendszeres szexuális aktivitás javítja a szív egészségét, megvédve az embereket a magas vérnyomás néhány negatív hatásától, de az is benne van a pakliban, hogy azok az emberek, akik gyakrabban csinálják, eleve egészségesebbek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik