A húslevest generációk óta a másnaposság és a megfázás bevált gyógymódjaként emlegetik, így joggal merülhet fel bennünk a kérdés: van-e valódi tudományos bizonyíték arra, hogy egy jó forró leves segít a légúti fertőzésekből való felépülésben. A Science Alert megvizsgálta a leves akut légúti fertőzések, például a nátha, az influenza és a COVID-19 kezelésében betöltött szerepét.
A több mint 10 ezer rendelkezésre álló adat közül a kutatók négy tökéletesen releváns, 342 résztvevővel végzett tanulmányt azonosítottak. Ezekben különféle leveseket teszteltek, beleértve a hagyományos csirkehúslevest, az árpalevest és a gyógynövényes zöldségkeverékeket. A bizonyítékok pedig elég ígéretesek voltak.
Az olyan tünetek, mint az orrdugulás, a torokfájás és a fáradtság, rendre enyhébbnek bizonyultak, egyes résztvevőknél pedig a gyulladással kapcsolatos markerek szintje is csökkent. Az IL-6 és a TNF-α, két gyulladást kiváltó fehérje szintjének csökkenése arra utal, hogy a leves segíthet csillapítani a túlzott immunválaszt, így enyhítve a tüneteket és megkönnyítve a felépülést.
A tanulmányok azonban azt nem vizsgálták, hogy a levesfogyasztás hogyan befolyásolja az akut légúti fertőzések következtében kivett szabadnapok számát, vagy hogy kisebb valószínűséggel kerültek-e kórházba. A kutatók szerint nem meglepő az eredmény, ugyanis az olyan összetevők, mint a fokhagyma, a hagyma, a gyömbér vagy úgy általában a leveles zöldségek gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és immunerősítő tulajdonságokkal bírnak. A meleg emellett segíthet a váladék fellazításában, a torokfájás enyhítésében és az általános közérzet javításában is betegség esetén.



