Gazdaság

AZ ECOSTAT A CÉGEK VÁRAKOZÁSAIRÓL – Töretlen optimizmus

A legnagyobb hazai vállalkozások zöme továbbra is derülátó a nemzetgazdaság és saját helyzete megítélésében.

Folyamatos élénkülést prognosztizálnak az év második felére is az Ecostat TOP-100 felmérésében szereplő nagyvállalatok. Ennek köszönhetően a konjunktúra-index augusztusban a júliusival azonos – s az első hét hónap átlagának megfelelő – 65 százalékos értéket vett fel. A termelési tényezőkkel kapcsolatos előrejelzések változatlanul kedvező helyzetet tükröznek, amiből a hazai gazdaság egyre inkább öntörvényszerű működése is következik.

A fogyasztói árak alakulása körül tapasztalható korábbi bizonytalanság némiképp erősödni látszik. Bár a kormány 8 százalékra módosította az idei év átlagos áremelkedési mutatóját, több kutatóintézet ezt meghaladó, 9 százalék körüli éves átlagos inflációval számol. Az infláció ütemcsökkenésének megakadását alapvetően a világpiaci olajár ingadozása okozta, ami az utóbbi hetekben ismét túljutott a csúcspontján, és hullámzása érzékenyen érinti a gazdaságot. Fokozza a bizonytalanságot az élelmiszerek fogyasztói árszintjének emelkedése. Agrárszakértők az év hátralévő részében további élelmiszer-áremelést jósolnak, ami eltérítheti az eddigi dezinflációs folyamatokat.

Augusztusban a felmérésbe bevont cégek nagyfokú derűlátással nyilatkoztak működésük külső feltételeit és rövid távú fejlődési lehetőségeiket illetően. Az Ecostat 2000. évi 5,5 százalékos gazdasági növekedési prognózisa továbbra is megalapozottnak mondható. A magyar gazdaság kilátásairól ez alkalommal is a megkérdezettek túlnyomó többsége pozitívan vélekedett. Saját helyzetét javulónak ítéli – miként legutóbb is – a cégek 49 százaléka; 19-ről 12 százalékra esett vissza a negatív fordulatot feltételezők aránya, ami mögött feltételezhetően a féléves mérlegadatok vártnál kedvezőbb alakulása áll. Vállalkozásuk tevékenységének bővülését reális lehetőségnek tartja a cégek 68 százaléka, ami emelkedést mutat. Az átlagon felüli, 11 százalékot is meghaladó bővüléssel számolók köre augusztusban 17 százalékot ért el.

A következő fél évben a belföldi kereslet növekedésével a korábbinál többen, 53 százalékban számolnak a cégek. A hazai piac beszűkülésétől tartók számaránya – hónapok óta csökkenő tendenciát mutatva – ezúttal 6 százalékot ért el. A külföldi kereslet alakulásában a cégek fele derűlátó, 41 százalékuk pedig a jelenlegi folyamatok fennmaradásával számol.

Likviditási helyzete megítélésében stabilitásról nyilatkozott a cégvezetők 58 százaléka, ami a júliusi eredményhez képest 7 százalékos növekedést mutat. A pénzügyi lehetőségek javulását a korábbi 39 százalékkal szemben most 27 százalékuk feltételezi.

A gazdasági környezet kiszámíthatóságának fennmaradását reméli a válaszadók 70 százaléka. A bizonytalanság fokozódását most mindössze 18 százaléknyian jelezték.

A legnagyobb magyarországi cégek beruházási hajlandósága az egyik alapfeltétele a gazdasági növekedés folytatódásának. Az Ecostat 8-9 százalékos 2000. évi állóeszköz-felhalmozási prognózisa az alábbiak tükrében változatlanul reálisnak tűnik. A cégek 64 százaléka nyilatkozott pozitívan az elkövetkező fél év beruházási szándékát illetően.

Az idén éves szinten a cégek 74 százaléka számol 8-10 százalékos, 18 százalékuk 8 százalékot el nem érő, 8 százalékuk pedig 10 százalékot meghaladó inflációval. Terveik szerint a következő hónapban egyötödük nem változtat, vagy épp csökkenti értékesítési árait. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik