Belföld

Saját tőke és járulékos források

A legelső finanszírozási forma a vállalkozó saját tőkéjének felhasználása. Igen gyakori, hogy a külső befektetők is megkövetelik, hogy a vállalkozó saját vagyonát kockáztatja a közös vállalkozásban. Megemlítendő azonban, hogy léteznek olyan alternatívák, amikor a többi befektető hajlandó elfogadni, hogy a vállalkozó önmaga nem bocsát rendelkezésre tőkét.

A saját tőke forrása lehet a saját likvid megtakarítások (bankbetétek, értékpapírok) átcsoportosítása. Szintén lehetséges egyéb tulajdon (ingóságok és ingatlanok, vállalkozásokban lévő részesedések, szellemi tulajdon) értékesítése, és a pénzeszközök felhasználása beruházásra. Előfordul az is, hogy a vállalkozó elzálogosítja saját lakását vagy házát, autóját, egyéb vállalkozásainak részvényeit vagy egyéb tulajdonát, melyek a vállalkozás sikertelensége esetén elveszhetnek.

A saját tőke felhasználása mellett szokás igénybe venni a családtagok (és esetleg jó ismerősök) pénzforrásait is. Ezek történhetnek kölcsön formájában (kamattal vagy kamatmentesen), vagy tőkerész eladása útján. Hitelfelvétel esetén érdemes azzal számolni, hogy a vállalkozás jó ideig nem fog szabad pénzeszközt kitermelni a hitel visszafizetése végett.

A vállalkozó saját rizikó-vállalási hajlama dönti el, mennyire hajlandó túlfeszíteni pénzügyi határait. Mindenféleképpen javasolható legalább egy minimális aranytartalék félre tétele, mely akármely esetben mozgósítható és komolyabb likviditási gondokat képes enyhíteni.

A saját és a rokoni-baráti körből származó források kiegészíthetőek támogatásokkal és bankhitellel. Mivel mindkettő igen szűkösen áll rendelkezésre Magyarországon, és jellegüknél fogva nem nyújthat elegendő tőkét az induláshoz, csak kiegészítő forrásként veendőek igénybe.

<< Vissza az elejére | Tovább >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik