A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg egy 2014-es EMMI rendeletnek a módosítása, amely szerint több allergén összetevő is tiltólistára kerül a közétkeztetésben.
A módosítás szövege egészen pontosan így hangzik:
A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket.
Mindez azt jelenti, hogy a rendelet életbe lépésével, vagyis február 9-től
Becslések szerint 40 ezer ételallergiás gyerek él Magyarországon, nagyjából 20 ezren vannak, akiknél életveszélyes anafilaxiás reakció alakulhat ki. Többségük a földimogyoróra allergiás, náluk akkor is súlyos reakció lehet a következmény, ha csak érintkeznek az allergénnel. A 24.hu több cikkben is foglalkozott a témával. Legutóbb a törökbálinti Református Pulmonológiai Centrum Gyermekosztályon jártunk, ahol egy különleges eljárással kezelik a súlyos mogyoróallergiás gyerekekeket.
Szakemberek évek óta lobbiznak azért, hogy a bölcsődékben, óvodákban és az iskolákban a közétkeztetésből vonják ki azokat a magokat, amelyek a leggyakoribb allergén összetevők. Szerintük a földimogyorót, a dióféléket és a szezámot is lehet mással helyettesíteni a menzákon. Az egyik legnagyobb közétkeztetést végző cég, a HunGast Csoport 2022 szeptemberétől már kivezette a fentebb említett allergéneket.
Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület (AAE) szóvivője, Janklovics Natasa a rendeletmódosítás kapcsán a 24.hu-nak elmondta, hogy egyrészt még soha nem voltak az érintett és a még nem diagnosztizált ételallergiás esetek olyan biztonságban, mint a jövő évtől lesznek, másrészt felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel a döntéssel jelentős mértékben csökkenhet a pedagógusok szorongása, hiszen minimálisra csökken a veszélye egy esetleges anafilaxiás reakciónak az oktatási intézményekben.
Az egyesület egy éve kezdeményezett egyeztetést az Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNGYK). A Müller Cecília által vezetett testület felkérte az egyesületet, hogy egy, a közétkeztetésben résztvevő szakembereknek szervezett konferencián az AAE szakmai vezetője, Dr. Csáki Csilla tartson előadást az anafilaxiás allergiások élethelyzetéről. Az egyesület akkor is kérte, hogy a közétkeztetésben legyen általános a leggyakoribb allergén magvak kizására.
A Magyar Közlönyben megjelent közétkeztetésre vonatkozó EMMI-rendelet módosítása tartalmazza azt is, hogy az 1 és 3 év közötti gyerekek nem kaphatnak 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítményt, valamint hogy a közétkeztetésből kivonják a cukrokat és az édesítőszereket tartalmazó üdítőitalokat és szörpöket is, illetve “a Magyar Élelmiszerkönyv 11. mellékletében foglaltaknak megfelelő gyümölcslén kívül más gyümölcsitalt” nem kaphatnak a gyerekek.