Gazdaság

Mészáros Lőrinc a vételár sokszorosáért adott el egy PET-feldolgozót a Molnak

MTI
MTI

Az eredeti vételárhoz képest sokszoros haszonnal adhatta el Mészáros Lőrinc karcagi műanyag-feldolgozó üzemét a Molnak – írja a G7. Az üzemegységben PET-hulladékból tudnak újabb palackok előállítására alkalmas granulátumot gyártani, ami a Molnak nagyon jól jöhet a jövőben.

A PET-feldolgozót 2013-ban kezdték el építeni, a 3 milliárd forintos beruházáshoz kétmilliárdos uniós támogatást kapott a korábbi tulajdonos, az ország egykori legnagyobb ásványvizes cége, az Aquarius-Aqua csoport. Mire az egység megépült, az áfacsalási ügybe keveredő Aquarius-Aqua összeomlott, „ásványvízkirályként” emlegetett tulajdonosát letartóztatták.

A fizetésképtelenné váló cégcsoport eszközeinek nagy részét a Mészáros-csoport egy társasága vette meg, melyet alig nyolc nappal a vásárlás előtt alapítottak. A vállalat beszámolója alapján 650 millió forint körüli összeget fizethettek érte. Egy külön ügyletben pedig a felcsúti milliárdos érdekeltségébe került a karcagi egység is.

Mészárosék még a vásárlás évében elköltöttek beruházásokra 920 milliót, később pedig újabb berendezéseket, gyártóeszközöket is vettek. A cég eszközállománya 2023 végén nagyjából 2 milliárd forint volt, de a termelési tevékenységből sok bevétele nem volt a cégnek. A társaságot többnyire a tulajdonos magántőkealap hitelezte, de a kölcsönöket egy ponton tőkére váltották. Mészárosék a G7 szerint összességében 2,3–2,4 milliárd forintot költhettek az üzemre, és ezen kívül néhány tízmillió forintnyi egyéb eszköz volt a vállalatban 2023 végén.

A Mol Nyrt. szeptember 2-án megvásárolta Mészáros Greenpet Recycle Kft.-jét, és a PET-feldolgozóval együtt az üzletember ásványvizes cégét, a Vivienvíz Kft.-t is megvették.

A Mol viszont az elérhető iratok szerint 3,5 milliárd forint, „valamint az adásvételi szerződésben meghatározott csökkentő, illetve növelő tételekkel módosított összegű vételáron” vette meg a vállalatot Mészáros magántőkealapjától. Mégsem nevezhető ráfizetésesnek ez az üzlet a Mol szempontjából, hiszen a bevásárlással újabb olyan üzem került a tulajdonukba, mely pontosan illeszkedik a PET-palackok visszaváltását-feldolgozását intéző iparágukba. Az uniós előírások szerint a PET-palackokat 2025-től 25, 2030-tól 30 százalékban hulladékból nyert alapanyagból kell gyártani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik