Nagyvilág europoli

Két holland ellenzéki párt felfüggesztené Magyarország schengeni tagságát

FREDERICK FLORIN / AFP
FREDERICK FLORIN / AFP

Két holland párt is elvárja Dick Schoof miniszterelnöktől, hogy szólaljon fel Magyarország ellen az Európai Parlamentben, amiért a kormány fék nélkül engedi be az orosz állampolgárokat az országba.

Az Index a holland Dutch News cikkére hivatkozva azt írja, a progresszív 66-os Demokraták (D66) és a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) felfüggesztené Magyarország schengeni tagságát, hogy elhárítsák az orosz fenyegetések veszélyét, amely hazánkon keresztül talál utat magának Európába.

A pártok amiatt aggódnak különösen, hogy túl sok orosz állampolgárt engednek be a megfelelő ellenőrzések nélkül Magyarországra, ahonnan aztán szabadon utazhatnak más uniós országokba, ahol kémkedésben vagy más tevékenységekben vehetnek részt.

A képviselők úgy látják: amíg Magyarország nem szigorítja az oroszok határellenőrzését, addig fel kell függeszteni az ország schengeni tagságát.

Egy ilyen intézkedésre mindaddig szükség lesz, amíg Magyarország kiteríti a vörös szőnyeget az orosz munkavállalók előtt, ellenőrzés nélkül

– mondta Jan Paternotte, a D66 parlamenti képviselője.

A politikus felidézte, hogy csak az elmúlt években mintegy 400 orosz állampolgárt utasítottak ki Európából, mert kémkedésben vettek részt. „Az orosz fenyegetés a határon van, Magyarország befogadja őket, nekünk pedig korlátozásokat kell bevezetnünk” – hangsúlyozta Paternotte.

Henri Bontenbal, a CDA vezetője szerint Hollandiának nem szabad naivnak lennie, és fel kell lépni az olyan országok ellen, mint Magyarország,

Sok-sok tagállamnak elege van Magyarország viselkedéséből. Nem szabad alábecsülnünk a veszélyeket, és fel kell lépnünk az Oroszországot segítő országok ellen

– hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Bontenbal elmondta, hogy arra számít, hogy a négy pártból álló kormánykoalíció két pártja, a konzervatív liberális VVD és az antielitista kereszténydemokrata NSC támogatni fogja a D66 és a CDA álláspontját. Ha pedig a képviselők többsége támogatja a tervüket, akkor Schoofnak el kell vinnie az üzenetüket Európába.

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik