Belföld

Egy „nemmel” folytatódott a Semjén–Vadai csörte

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Bese Gergő, H. Róbert, R. Gábor után most Sz. atyáról kérdezte a KDNP-s minisztert a DK politikusa.

Nem.

Ezt válaszolta Semjén Zsolt egyházpolitikáért is felelős miniszter Vadai Ágnesnek (DK), aki a 24.hu cikke alapján arról kérdezte, tartott-e valaha, tart-e most is kapcsolatot Sz. atyával, a pedofilgyanúba keveredett volt görögkatolikus pappal, aki nincs börtönben, járhat templomba. Vadai Ágnes korábban többször is kérdezte a miniszterelnök-helyettest a kapcsolatáról Bese Gergővel, illetve a papi pedofilbotrányokban érintett H. Róberttel, R. Gáborral. Mindig nemleges választ kapott.

Semjén Zsolt ezúttal jelezte: a kitartó és rendszeres érdeklődést a papok szexualitása iránt Vadai Ágnes passziójának tekinti, noha a papokkal, lelkészekkel a kapcsolattartás munkája része, a kérdés ezúttal sem érintett kormányzati feladatot, így a DK politikusa válaszát tekintse a passziója iránti megértésének.

Vadai Ágnes kérdésének előzménye, hogy a Hajdúdorogi Főegyházmegye hivatásától eltiltott egykori áldozópapja nem tett vallomást a Debreceni Törvényszéken, bűnösségét nem ismerte be, személyi körülményeiről nem nyilatkozott. Súlyos bűncselekményekkel vádolják: többrendbeli szexuális erőszakkal és kényszerítéssel, áldozatai 18 év alattiak, sőt: 9 és 12 éves gyermekek is akadnak közöttük. Beismerés esetére 12 év fegyházat ajánlottak neki, de nem fogadta el.

A volt hajdúnánási és bagaméri pap a súlyos vád ellenére egyetlen percet sem töltött letartóztatásban. 

A Debreceni Törvényszék a Magyar Hang érdeklődésére közölte: a férfit tavaly januári elfogása után őrizetbe vették, majd szabadlábra helyezték. Két hét után került bűnügyi felügyeletbe, amit idén január végén feloldottak. A kegyelmi botrány, és Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után két nappal került Sz. Atya újra bűnügyi felügyeletbe, ami azóta is érvényben van. Nincs teljesen elzárva a külvilágtól: a számára kijelölt ingatlant és udvarát a bíróság előzetes engedélye nélkül csak meghatározott időközökben, a mindennapi élet szükségleteinek biztosítására hagyhatja el. Ez vonatkozik vasárnapra is, vagyis felkeresheti a templomot – derült ki a bíróság tájékoztatásából.

Sz. atya nyomkövetőt nem visel. A viszonylag enyhe a kényszerintézkedés büntetlen előéletének, együttműködő magatartásának tudható be. A nyíregyházi rendőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Egyes szülők szerint az egyház sokáig vonakodott lépni Sz. atya ügyében, akiről most azt írták, 2023 óta nem papja az egyháznak, hivatalos kapcsolatban nem állnak vele. A papi tevékenységtől el van tiltva, szolgálatokat nem végezhet. Az egyház végtelenül sajnálja az esetet. Azóta számtalan erőfeszítés történt, hogy ilyen soha ne fordulhasson elő újra. Egyebek mellett „Bízom benned!” címmel indítottak gyermekvédelmi programot.

A szintén pedofíliával megvádolt R. Gábor egykori katolikus pap a bíróságon Sz. atyához hasonlóan tagadott, de a 24.hu úgy tudja, az azt megelőző egyházi eljárásban beismerte tetteit, és „bocsánatot kért sértettjeitől”.

Kapcsolódó
„Döbbenet és leírhatatlan szenvedés” – a pedofíliával vádolt plébános az egyháznak beismerte tetteit
Beszéltünk az egykori kiskunfélegyházi pap volt ministránsával, a sógornőjével, aki fideszes képviselő volt, valamint volt barátjával, a Pázmány egyetem rektorával. Riport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik