Belföld

Vádat emeltek a szexuális erőszakkal megvádolt Sz. atya ellen

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt

Vádat emelt az ügyészség a Debreceni Járásbíróságon a Hajdúdorogi Főegyházmegye egyik áldozópapja ellen – írja a 444 a Hajdúdorogi Főegyházmegye hétfői közleménye alapján. Az ügyet 2023 áprilisában a 444 tárta fel. 

A görögkatolikus papot, Sz. atyát három gyerek is szexuális visszaéléssel vádolta. A pap főnöke, Kocsis Fülöp metropolita, hajdúdorogi érsek viszont meg volt róla győződve, hogy minden vád koholt.

Az első esetről csak nagyon keveset lehet tudni. Ami biztos, hogy 2022 elején egy hajdúsági városban a megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentést tett Sz. atya ellen fiatalkorú sérelmére „egyéb hatalmi befolyásolási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés büntettének” gyanúja miatt. Ezt követően rendőrségi és egyházi vizsgálat is indult, utóbbi esetben a vizsgáló bizottság úgy döntött, hogy addig nem cselekszenek, amíg nincs meg a rendőrségi vizsgálat eredménye. Kocsis érsek szerint a rendőrségi vizsgálatot bűncselekmény hiányában lezárták, így az egyház sem tett semmilyen lépést.

Sz. atyát ugyanakkor áthelyezték egy, a román határ közelében fekvő kistelepülésre – bár az érsek szerint nem azért, mert féltették tőle a gyerekeket, hanem mert beindult a „susmus”.

Itt történt a második eset, aminek részleteire betekinntést nyert a közvélemény, köszönhetően az áldozat jogi képviselőjének. A feljelentést a kilencéves kislány édesanyja tette, aki a rendőrségen azt mondta, hogy tavaly októberben a lánya egyszercsak közölte, hogy nem akar iskolába menni. Ő ennek ellenére bevitte, de amikor később érte ment, látta rajta, hogy nagyon zaklatott. Ekkor mondta el neki a lánya, hogy

az iskolában fogdosta a pap bácsi.

A rendőrségi eljárás során másodfokon bűnügyi felügyelet alá helyezték Sz. atyát egy lakhelyétől távoli zarándokhelyen. Egyházi körökből viszont nem intézkedett senki, és ahogy az első feljelentés után, úgy ezúttal sem függesztette fel a papot a görögkatolikus egyház feje. Ő a 444-nek azt mondta, hogy arra jutottak „nem csak az atyának a beszámolójából, hanem más atyáknak a beszámolójából is, hogy nem megalapozott vádról van szó”. Arra a kérdésre, hogy meghallgatták-e az áldozat családját, azt mondta:

Nem. Nem tart ott a vizsgálat. Az egyik atya beszélt az áldozat családtagjaival – vagyis bocsánat, nem mondom, hogy áldozat, mert nem tartom annak, szóval az illető család tagjaival.

Egy harmadik kislány is jelentkezett a rendőrségen, a nyomozás pedig szexuális erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyt tovább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik