Kultúra

Újra ingyenesen látogatható az Operaház aulája

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Ahogy mi is megírtuk, az Operaház nemrég 2000 ezer forintos belépőt vezetett be az aulába való belépésért, amit elmondásuk szerint „a 2024 tavaszán elfogadott sztrájkmegállapodás hatására megnövekedett működési költségek forrásainak előteremtése tett szükségessé”.

A Magyar Állami Operaház akkor is kiemelte, hogy ideiglenesen lesz csak „sétálójegyhez” kötve az Ybl palota aulájának megtekintése, a próbaüzem után fogják kialakítani a látogatási rendet. A jegyet egyébként a pénztárakban lehetett megváltani, és az árát a megváltást követő 72 órában beszámították operaházi előadások, csoportos, vezetett épülettúrák jegyvásárlása esetén.

A HVG most úgy értesült, hogy a tesztidőszak a hétvégével lezárult, visszavonták a belépőjegyről szóló intézkedést. A lap felkereste az Operaházat is.

A tapasztalatok alapján a végleges látogatási rendet várhatóan néhány héten belül alakítja ki a Magyar Állami Operaház, addig az aula napközben ismét díjmentesen látogatható

– közölték.

Az eredmények kiértékelése után fogja tehát eldönteni az intézmény, hogy véglegesítik-e a az aulabelépőt. Az első nap tapasztalatairól korábban azt írták, hogy pozitívak voltak: „A főbejárat bezárása egyebek mellett az épülettúrákhoz kapcsolódó, a főlépcsőházban megtartott minikoncertek zavartalan megtartásához is hozzájárult, míg a jegybevételek a hónapra vetítve a több tízmillió forintos nagyságrendet is elérhetik” – jósolták.

Az Operaház idén már hozott egy, a bevételeket növelni igyekvő intézkedést, ami nagy visszhangot váltott ki: március elején derült ki, hogy Ókovács Szilveszter igazgató arra adott utasítást, hogy a Carmina Burana öt éve futó produkciójába egy félórás szünetet iktassanak be, a büfé bevételeinek növelése érdekében. Márciusban a dolgozók a Don Giovanni-előadás előtt sztrájkba léptek, ami végül egy alapbéremelést tartalmazó megállapodással végződött.

Kapcsolódó
Ókovács: Nem pöffeszkedem, a dolgozószobám egy Kis Lyuk
A főigazgató levélben reagált Rost Andrea vádjaira és állításaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik