Kultúra

Félbevágták az Operában a Carmina Buranát, hogy több legyen a büfé bevétele

Mónus Márton / MTI
Bajári Levente és Popova Aleszja táncol Carl Orff Carmina Burana című szcenikus kantátájának próbáján a budapesti Erkel Színházban 2018. szeptember 20-án. A Magyar Állami Operaház 3D látványvetítéssel és tánccal ötvözött produkcióját Bogányi Tibor rendezésében, Papp Tímea koreografálásában mutatták be.
Mónus Márton / MTI
Bajári Levente és Popova Aleszja táncol Carl Orff Carmina Burana című szcenikus kantátájának próbáján a budapesti Erkel Színházban 2018. szeptember 20-án. A Magyar Állami Operaház 3D látványvetítéssel és tánccal ötvözött produkcióját Bogányi Tibor rendezésében, Papp Tímea koreografálásában mutatták be.
Ezt Bogányi Tibor rendező-karmester jelentette be, aki emiatt vissza is lép az előadás dirigálásától. Ókovács Szilveszter Opera-főigazgató szerint műbalhéról van szó.

Indulatos Facebook-posztban jelentette be vasárnap Bogányi Tibor karmester-rendező, hogy a mai naptól visszalép az által rendezett Carmina Burana előadás dirigálásától az Operaházban.

A bejelentéshez a művész egy nyílt levelet is mellékelt, amelyet a szakmának, a közönségnek és a barátainak címzett. Ebben az áll, hogy tegnap kapott egy főigazgató utasítást, amely szerint „a Carmina Burana előadást kettévágva félórás szünetet kell tartani, az Operaház büféjének bevétele növelése érdekében.”

Bogányi szerint ez a vezetői döntés szakmai egyeztetés nélkül született. Mint írja, a Magyar Állami Operaház szakmai színvonala megkérdőjelezhetetlen, ennek mindenek felett kell állnia, ezen dolgoznak éjjel-nappal, erre tették fel az életünket! „A Carmina Burana sikere is az egységben, a feltartóztathatatlan ívében rejlik – ezt söpri el a mostani döntés” – írja a karmester-rendező.

Hogyan lehet egyszemélyben meghozni ezreket érintő szakmai kérdést? Hogy lehet, hogy ignorálják a produkciót megalkotó művészeti vezetőket, rendezőt, karmestert, vizuális tervezőket? Az 5 éve futó előadásokat már közel 70 000 ember látta – sikere töretlen –, a mai naptól kezdve a rendezői koncepcióval szemben pedig kettévágjuk az előadást!?

Bogányi Tibor vezényli a Pannon Filharmonikusokat a Bartók Plusz Operafesztivál zárógáláján a Miskolci Nemzeti Színházban 2018. június 17-én.
MTI Fotó: Vajda János

Bogányi keserűen jegyzi meg: „Mindez a Nemzeti Operaházunk és kicsi országunk realitása ma. Ilyen formában nem tudom tovább vállalni a produkció dirigálását, az előadás nem felel meg a rendezői koncepciómnak!”

A karmester bejegyzésére Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója szintén egy Facebook-posztban reagált. Mint írta

„Mi, akik erre az intézményre VALÓBAN az életünket tettük fel és a feladat TÉNYLEG feleszi éjjeleinket és nappalainkat – magyarán nem két hétre betérő vendégek vagyunk itt –, képesek vagyunk mérlegelni a közös érdeket. Több tiszteletet Orffnak – aki a szerző, ugyebár, és a világhírt művének ő vívta ki. Több tiszteletet az előadás lelkének, a Magyar Állami Operaház énekkarának! És több tiszteletet a 140 esztendeje Szküllák és Kharübdiszek között is fennmaradó, előrejutó OPERA intézményének. Több tiszteletet az éjszakai karmestersértődés nyomán órak alatt beugró dirigensnek

A főigazgató arra nem tért ki, valóban a büfé forgalmának növelése érdekében vágták-e ketté a rendezői koncepció alapján eddig egyben játszott előadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik