Belföld

A Matolcsy-fiú barátjának milliárdokkal kitömött cégei 80 milliós uniós támogatást kapnak elektromos autó vásárlására

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Somlai Bálint eddig magyar költségvetési pénzeken hízó cégei ezúttal brüsszeli forrásból gyarapodhatnak. A Raw csoport nem árulta el, milyen járműveket terveznek beszerezni.

Csaknem 80 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el szeptember elején Matolcsy ÁdámMatolcsy György jegybankelnök fia – barátjának két cége – vette észre a 24.hu a kormányzati pályázati portálon. Az adatok alapján a Somlai Bálint érdekeltségében álló Raw Development Kft. és a Raw Facility Management Kft. 40 millió, illetve 39,8 millió forint támogatást kap közúti elektromos jármű beszerzésére. Saját forrással kiegészítve a két társaság 211 millió forintért tervez járműveket vásárolni. Mint írják:

a projekt célja a társaság környezettudatos magatartásának az elősegítése. A cég tevékenysége építőipari tevékenység, mely során építőipari kivitelezési projektek lebonyolítását végzi. A tevékenységhez jelentős munkaerő és gépjármű erőforrás szükséges. A cél, hogy 2030-ra a társaság kizárólag zöld energiával működő gépjárműparkkal rendelkezzen.

Somlai Bálint cégcsoportja – különösen a Raw Development Kft. – a NER egyik csodájának számít. A társaság felfutása nagyrészt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), illetve a jegybankhoz közeli cégek, alapítványok megbízásainak volt köszönhető, ugyanis ebből a körből érkezett az a két grandiózus üzlet, amelyek valódi nagypályássá tették a Raw csoportot.

  • A Raw Development Kft. eredetileg egy 55 milliárdos – időközben 80 milliárd forintosra drágult – beruházás keretében újítja fel a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri központját. Mint megírtuk, a társasággal először az MNB egyik leányvállalata kötött összességében 32 milliárd forintot meghaladó összegre szerződést a Széll Kálmán téren található a Postapalota felújítására, ezután nyerték el a megbízást az eredetileg 55 milliárd forintos beruházásra.
  • A Raw csoport másik cége, az uniós pályázaton szintén nyertes Raw Facility Management Kft. szintén jelentősen gyarapodott azután, hogy 2021 végén elnyerte a jegybank, valamint leányvállalatai által használt ingatlanok teljeskörű műszaki üzemeltetésére és gondnoksági feladatainak ellátására kiírt tendert.

Somlai Matolcsy György jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja, és korábban nem volt tényező az építőiparban. A Raw Development sem az ő vezetése alatt indult be. Mint arról korábban írtunk, a céget eredetileg Matol­csy György unokatestvére, Szemerey Tamás egyik érdekeltsége hozta létre, Somlai csak 2018-ban, számos – jegybankhoz közeli – megrendelés után szállt be a menedzsmentbe.

Az elektromos autó vásárlására elnyert támogatás részleteiről érdeklődve megkerestük a Raw csoportot kérdéseinkkel, ám nem kaptunk válaszokat. Somlai Bálint egyébként a sportautók kedvelője, korábban egy elefántcsont színű, ritka Ferrarival közlekedett, ám ezt a sportautót tavaly 179 millió forintért eladásra kínálta egy német weboldalon.

Egy harmadik cég is a szerencsések közt

Cikkünk eredeti változatának írásakor még nem vettük észre, hogy Somlai Bálint egy harmadik érdekeltségében álló cég is támogatást nyert elektromos autók vásárlására. A Safe Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt. ugyanazon a napon – szeptember 4-én – lett a pályázat nyertese, mint a Raw Development Kft., illetve a Raw Facility Management Kft. is. Ez a társaság négymillió forint vissza nem térítendő támogatást kap elektromosjármű-beszerzésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik