Tech

Beperlik a Disney-t, amiért feltámasztott egy halott színészt egy Star Wars-filmhez

Disney / Lucasfilm
Disney / Lucasfilm

A 2016-os Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet című filmben sokak meglepetésére ismét felbukkant az eredeti trilógia egyik legemlékezetesebb karaktere, Grand Moff Tarkin. A birodalmi vezető feltűnése azért is volt furcsa, mert a szerepet játszó Peter Cushing már 1994-ben meghalt, a Disney így köztudottan digitális úton „támasztotta fel” a színészt.

Azonban Cushing egyik legrégebbi barátja, Kevin Francis azt állítja, hogy a Disney nem kért engedélyt a családtól a színész másának digitális reprodukálására. A producerként dolgozó barát azt is jelezte, hogy a színész 1994-es, prosztatarák miatt bekövetkező halála előtt elmondta neki, kifejezett engedélye nélkül senki sem készíthet róla digitális másolatot, írja a Futurism.

Francis produkciós stúdiója, a Tyburn Films pert indít a Disney mellett a Lucasfilm ellen is, amely a Star Wars-franchise jogait birtokolja.

Emellett a Cushing hagyatékával kapcsolatban eljáró végrehajtókat, valamint az Associated International Management ügynökséget is beperelte, amely a színészt képviselte, egészen 30 évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig.

A Disney az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának jelezte, hogy Cushing szerződésében nem szerepel semmilyen engedélykérési kötelezettség a képmása reprodukálásához kapcsolódóan, továbbá azt is elmondták, hogy a film készítésekor megállapodást kötöttek az elhunyt színész ügynökével, körülbelül 36 ezer dollár értékben, hogy engedélyezzék képmása ily típusú felhasználását.

A Disney azzal vádolta Francist, hogy csak a pénzhajhászás miatt nyújtott be keresetet ellenük, a Legfelsőbb Bíróság azonban ezt elutasította, és egyetértett azzal, hogy a producer keresetének vizsgálata folytatódjon. A színészek digitális képmásukhoz való joga és a haláluk utáni „feltámasztásuk” igencsak forró kérdés napjainkban, a tavalyi színészek sztrájkja során is ez volt az egyik leginkább sarkalatos kérdés.

Kapcsolódó
Hamisított videókon akadtak ki a hollywoodi színészek
Egyre többen esnek deepfake-videók áldozatául.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik