Tech

Hamisított videókon akadtak ki a hollywoodi színészek

HECTOR MATA / AFP
HECTOR MATA / AFP

Egyre nagyobb a vitatémát képez Hollywoodban a hamisított videófelvételek terjedése. Az elmúlt időszakban Tom Cruise és Keanu Reeves is áldozatul esett már mesterséges intelligencia által generált deepfake-videóknak, most pedig a hétszeres Oscar-jelölt Wes Anderson új filmjét szúrták ki a csalók.

Ennek eredményeként hamisított előzetesek jelentek meg a YouTube-on, amelyekben Bill Murray és Scarlett Johansson volt látható. A felvételek megszólalásig valósághűek voltak. A kész felvételek minősége megosztottságot szült Hollywoodban.

Míg egyesek lehetőséget látnak a technológia tartalomkészítési potenciáljában, mások aggódnak a felhasználás módja miatt.

A színészeket képviselő Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) szervezet a kialakult helyzet miatt új alapokra helyezné a stúdiókkal kötendő munkaszerződéseket, amelyben kiemelt figyelmet szentelnének a mesterséges intelligencia használatára. Duncan Crabtree-Ireland, a szakszervezet főtárgyalója méltányos díjazást követel a színészeknek, amennyiben digitális hasonmások jelennek meg róluk. Amennyiben nem sikerül megállapodni a stúdiókkal, akár sztrájk is kezdődhet.

A művészek neve, képmása, hangja, és személyisége kizárólag az előadóművészek tulajdonát képezik.

— mondta Crabtree-Ireland. A mesterséges intelligenciával való visszaélések megszaporodtak a generatív modellek előretörése óta, ám vannak olyan színészek is, akik saját maguk járultak hozzá ahhoz, hogy akár haláluk is felhasználják képmásukat, vagy hangjukat a filmvásznon. Erről elmélkedett nemrégiben például Tom Hanks, míg a Darth Vader hangját adó James Earl Jones már alá is írta az erről szóló szerződést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik