Kultúra

Hiába sztrájkol fél Hollywood, a Disney arra keres embereket, hogyan spóroljon a mesterséges intelligencia segítségével

VALERIE MACON / AFP
VALERIE MACON / AFP
Két különösen érzékeny pontja van most Hollywoodban a színészeknek és az íróknak: a mesterséges intelligencia és a költségcsökkentés. A Disney mindkettővel foglalkozik, igaz, pont nem úgy, ahogy ezt a másik fél szeretné.

Mesterséges intelligenciával foglalkozó specialistákból állítottak fel munkacsoportot a Disney-nél, amelynek egyik fő célja, hogy feltérképezzék, hogyan aknázhatók ki minél hatékonyabban a mesterséges intelligencia adta lehetőségek a filmiparban. A szakemberekből álló csoport feladata lesz az is, hogy feltérképezzék, hogyan tudnak spórolni a technológia segítségével. A Reuters számára három forrás is megerősítette, hogy a munkacsoport jelenleg is szakembereket keres házon belül és külsős vonalon egyaránt, ez utóbbi címén startupokkal kívánnak partnerséget kialakítani.

A lap szerint jelenleg is 11 olyan nyitott pozícióra keresnek munkatársakat, ahol a mesterséges intelligenciát magas fokú ismerete az elvárás. Az értesülések szerint nemcsak a filmgyártást, hanem gyakorlatilag a cég összes szegletét érintenék az ezzel kapcsolatos változások, a mérnöki részlegtől a tematikus parkokokon át a marketingosztályig minden területet megreformálnának a mesterséges intelligencia segítségével.

A lap kereste a Disney-t, akik nem kívánták kommentálni a sajtóértesüléseket.

De nem ők az egyetlenek, akik rákapcsoltak ezen a téren: korábban kiderült, hogy a Netflix évi 900 ezer dolláros (nagyjából 310 millió forintos) fizetésért keres AI-termékmenedzsert.

Mindez annak fényében nem a legkedvezőbb időzítés, hogy évtizedek óta nem látott sztrájk van érvényben Hollywoodban: előbb az írók, majd a színészek szakszervezete lépett sztrájkba, amiért a stúdiók nem tettek eleget követeléseiknek. A konfliktus fő ütközőpontját a streaming mellett épp a mesterséges intelligencia megregulázása és a fizetésemelés alkotja.

Kapcsolódó
Színészek és írók nélkül Hollywood sincs – 63 éve nem volt ekkora bajban az amerikai filmgyártás
Igazi nagyágyúk szálltak be a hollywoodi sztrájkba az írók oldalán: a színészek sem hajlandók tovább úgy tenni, mintha sem a streaming, sem a mesterséges intelligencia, sem a fizetésemelés intézménye nem létezne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik