Kultúra

„Apám őrjöngő ökle vagyok, anyám törékeny szíve vagyok” – Co Lee lemezpremier

Fábián Soma
Fábián Soma
A rapper harmadik nagylemeze a 24.hu-n debütál.

Keresed a helyed, cipeled a fejed, fejeden a vaskoronát. Ez a séta eleje, halk szívdobogás

– skandálja harmadik nagylemeze, a La Promenade záró dalában Co Lee (Séta eleje).

Co Lee-t – polgári nevén Halász Kolost – 2023-ban még az egyik ígéretes, feltörekvő, fiatal rapperként jellemezték a hiphop szcénában, akit a dalai mellett érdekes kanyarokkal teli előtörténete – ausztriai angol nyelvű bentlakásos iskola, sámán és life coach papa, modellkedés, bohócsuli, WAVY krú stb. – is izgalmassá tett. Egy évvel később azonban már országosan ismert hiphopelőadó – ráadásul nem a trap vonalról –, az októberben érkező Budapest Open Mic hiphop tehetségkutató dokumentumfilm-sorozat egyik mentora, miközben csendben új lemezére készült.

A rapper tettestársa mindebben Blaize volt, aki a lemez összes beatjét készítette olyan zenészek közreműködésével, mint Klausz Ádám vagy Varga Dániel. Az anyagon hosszabb verzével jelentkezik Beton.Hofi, illetve képviselteti magát a WAVY kollektíva: a Régi című dalban Indigo, a Sárkányban pedig Aminon köszön be.  A lemez hangzását Christian Hegyi keverte és masterelte.

A Golem Records gondozásában megjelenő La Promenade-on 15 magyar nyelvű dal szerepel, amely „egy felnőtt viszontagságos felnövéstörténete, egy második születés drámai meséje”, ahogy a sajtóanyagban fogalmaznak. A kultúrtörténeti referenciák a Gilgames eposztól a Harcosok klubjáig ívelnek, utóbbit az egyik dal címe is viseli. Ebben Co-Lee Edward Norton híres monológját értelmezi újra, így megtudjuk, hogy apja dühöngő öklétől és anyja törékeny szívétől kezdve a kisöccse legelső lépésén keresztül húga legutolsó forintjáig mindenki ő maga. A 24.hu-n bemutatkozó lemezt itt lehet meghallgatni:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik