Gazdaság

Kevesebb mint hétszáz millióért adták el a sávolyi Balatonringet, ahová MotoGP-versenyt álmodtak

Varga György / MTI
Az épülő pálya és a látványtervek a Balatonring ünnepélyes alapkőletételén 2008. november 6-án.
Varga György / MTI
Az épülő pálya és a látványtervek a Balatonring ünnepélyes alapkőletételén 2008. november 6-án.
Hét év vergődés után befejeződött a sávolyi MotoGP beruházására létrehozott cég felszámolása. A spanyol Sedesa projektje kútba esett, a felszámolás után a 200 hektáros, versenypályának szánt terület spanyol kézben maradt.

Lassan egy évtizede tartó hercehurca zárult le ezekben a hetekben: elkelt az eredetileg a MotoGP magyar nagydíja helyszínének szánt Balatonring területe. A felszámolás eredményhirdetése alapján nettó 664,3 millió forintos ajánlattal vitték el az ingatlant. Mint megtudtuk, a legnagyobb hitelezőé, a Sávolyi Termálcentrum Kft.-é lett a terület, és a földhivatali dokumentum azt mutatja, hogy a tulajdoni lapra már át is vezették a tulajdonosváltást. Ezzel befejeződött a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. hét éve húzódó felszámolása; a bíróság a cég törlését is elrendelte.

Megpróbáltunk kapcsolatba lépni a vevő spanyol befektetővel, de csak annyit üzentek, hogy nem kívánnak újságírói megkeresésre válaszolni, így arra a kérdésre sem felelnek, miként tervezik a terület hasznosítását. Úgy tudjuk, felszámolási licitet nem rendeztek, a felszámolóval kötött egyezség keretében állapodtak meg az ingatlanról.

Kerestük a sávolyi önkormányzatot is, megkapták-e a 292 millió forint összes követelésüket, illetve tudnak-e már valamit a terület hasznosításáról, de nem reagáltak. Az egyik helyi lakó annyit mondott, hogy az ingatlant benőtték a nyárfák az évtizedes huzakodás alatt, most gyom és 10-20 centiméter törzsátmérőjű fák borítják a területet.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik