Tech

Demenciához vezethet a fényszennyezés

Zsolt Hlinka / Getty Images
Zsolt Hlinka / Getty Images

Növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát a fényszennyezés egy friss tanulmány szerint – számolt be róla a The Guardian. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az utcai fények leginkább a 65 év alattiaknál fokozzák a betegség valószínűségét.

A tudományos cikk szerzői elmondták, sok előnye van a kiterjedt közvilágításnak, hiszen bizonyítottan visszaszorítja a bűnözést és biztonságosabbá teszi a közlekedést, azonban az élet más területein nagy árat fizetünk érte.

Viszonylag széleskörben ismert tény, hogy a fényszennyezésnek sok negatív ökológiai hatása van, arról azonban kevesebben tudnak, hogy az egészségünkre is káros lehet. Erre derít fényt a mostani vizsgálat, amelyből kiderül, hogy a kitettség az éjszakai mesterséges fényeknek akár az alkoholizmusnál, a depressziónál, az elhízásnál és a vesebetegségeknél is nagyobb kockázati tényezője lehet az Alzheimer-kór kialakulásának.

Ennek oka, hogy az éjszakai sötétség hiánya megzavarja a cirkadián ritmust, vagyis az ember belső biológiai óráját, ezzel együtt pedig jelentősen rontja az alvás minőségét is. Azok az emberek, akik erős éjszakai közvilágítással rendelkező helyen élnek, jellemzően rövidebb ideig alszanak, gyakrabban érzik magukat álmosnak nap közben, és elégedetlenebbek alvásuk minőségével.

Márpedig az orvosok szerint a jó minőségű alvás a leghatásosabb módja annak, hogy megóvjuk agyunk egészségét, és elkerüljük az olyan betegségeket, mint a demencia.

Kapcsolódó
Így kerülheti el a demenciát
A szakértők szerint 14 rizikófaktorra kell odafigyelnünk, ha meg akarjuk előzni a betegség kialakulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik