Belföld

„A pénz nem kell minden áron, nekem is van önérzetem” – indokolta a közétkeztetés leállítását a fideszes polgármesternő

Klenik Sándorné vezeti Penészleket, és azt a céget is, amely biztosítja a közétkeztetést a településen. Miután a fideszes politikus vereséget szenvedett a választáson, a cég vezetőjeként jelezte az általa vezetett önkormányzatnak, hogy a szerződést felmondja. Lapunknak azt mondta, hogy a kampány alatt a másik oldal támogatói sokszor vádolták azzal, hogy rosszul főznek. „Ujjongtak, hogy most majd jó lesz a kaja, de nem velem szúrtak ki, hanem a gyerekekkel” – mondta.

A 24.hu kedden írta meg, hogy Klenik Sándorné egy Facebook-videóban jelentette be a lakosságnak: szeptember 30-ától nem biztosítja tovább a településen a közétkeztetést. A megállapodás felmondását augusztus végén nyújtotta be Klenikné annak a cégnek a nevében, amit ő irányít. A szerződés az új független polgármester hivatalba lépésének napjára időzítve szűnik meg.

A felmondott szerződés miatt a bevétel elmaradása természetesen rossz nekünk, de a pénz nem kell minden áron, nekem is van önérzetem

– mondta Klenikné lapunknak. A távozó polgármesternő szerint a választási kampány alatt a másik oldal támogatói sokszor vádolták azzal, hogy rosszul főznek, sőt ráküldték az ÁNTSZ-t is az idősek otthonára. Szerinte a hatóságok, ha akarnak, bármiben találhatnak hibát, az azonban biztos, hogy náluk fertőzés vagy hasonló probléma soha nem volt.

Ujjongtak, hogy most majd jó lesz a kaja, de nem velem szúrtak ki, hanem a gyerekekkel

– magyarázta Klenikné, hozzátéve, hogy az elmúlt napokban mindezek ellenére hosszú telefonbeszélgetést folytatott az utódjával, és nem kizárt, hogy kompromisszumot kötnek.

Az elmúlt tizenkét évben az óvoda és általános iskola több mint száz diákja a helyi idősotthonban kapta az ebédet. Az idősotthont a polgármesternő és a családja által tulajdonolt Nyugalomsziget Nonprofit Kft. működteti. A cégben Klenikné nemcsak résztulajdonos, hanem az alapítás óta az ügyvezető igazgatói posztot is betölti. A Nyugalomsziget a május végi határidő ellenére – az Opten és az Igazságügyi Minisztérium céginformációs rendszere adatai szerint – még nem adta le a tavalyi mérlegét, a korábbi beszámolókból azonban látható, hogy a vállalkozás rendszerint nyereségesen működött. 2022-ben például 97 milliós forgalom mellett 8 milliós adózott eredményt értek el.

A távozó polgármesternő, aki időközben a szélesebb nyilvánosság számára elérhetetlenné tette a Facebook-videóit, közölte, nem tudja pontosan, hogy cége mennyit keresett a gyerekek étkeztetésével, mert ez függött a napok és a gyermekek számtól is. Azt viszont határozottan állította, hogy a 2012 óta érvényben lévő és most felmondott szerződés megtalálható az önkormányzati honlapon is.

Mi hiába kerestük őket, és az év elején a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is ellenőrizte a kötelezően közzéteendő dokumentumokat, de azok jelentős részét ők sem találták a települési honlapon. A Péterfalvi Attila elnök aláírásával közzétett jelentés szerint a vizsgálat megállapította, hogy az önkormányzat honlapján hiányosak vagy egyáltalán nem szerepelnek a kötelezően közzéteendő adatok és dokumentumok. A NAIH február 12-én felszólítást küldött az önkormányzatnak, hogy haladéktalanul orvosolja a jogsérelmet. Az önkormányzat válaszolt ugyan, de a NAIH megállapítása szerint a felszólításban foglaltaknak ekkor sem tett eleget, az önkormányzat honlapjára ezután sem került ki például Közzétételi lista vagy Közérdekű adatok menüpont.

Mint arról beszámoltunk, a június 9-i önkormányzati választáson Klenikné 12 szavazattal győzött ugyan a független Biró Péterrel szemben, de a választási bizottság szabálytalanságok miatt megsemmisítette az eredményt. A július 7-én megtartott ismételt választáson már Bíró győzött 341-308 arányban annak ellenére, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője, Simon Miklós is kampányolt a faluban Klenikné újraválasztása mellett.

A polgármesternő családja azonban nem maradt ki az új testületből sem. A három független és három fideszes képviselővel felálló önkormányzatba beválasztották Klenikné fiát és sógorát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik