Belföld

Többmilliós lelépési pénz után gimnáziumi igazgatóhelyettes lesz Sárospatak leváltott fideszes polgármestere

Vajda János / MTI
Aros János (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond a Vay Miklós Református Technikum, Szakképző Iskola és Diákotthon első kadétévének lezárása és az új tanév indítása alkalmából tartott ünnepségen 2023. szeptember 28-án.
Vajda János / MTI
Aros János (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond a Vay Miklós Református Technikum, Szakképző Iskola és Diákotthon első kadétévének lezárása és az új tanév indítása alkalmából tartott ünnepségen 2023. szeptember 28-án.
Aros János 18 éven keresztül fizetés nélküli szabadságon volt az intézményben, ahol testnevelőként dolgozott.

Ismét egymásnak esett Sárospatak régi és új polgármestere. A hangnem olyan, mintha a 10 ezres Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei városban az ellenzék győzött volna, pedig júniusban egy Fidesz-közeli vállalkozókból álló csoport ütötte ki a hatalomból a Fideszt: Aros János polgármesternek 14 év után kell távoznia.

Júliusban a 444.hu írta meg, hogy a fideszes többségű képviselő-testület röviddel a választási vereség után a „2024. évi munkájuk magas színvonalon történő elvégzésére” hivatkozva hat havi jutalmat szavazott meg Arosnak és a szintén fideszes alpolgármesternek, Sikora Attilának. Az eredeti előterjesztésben csak egy havi jutalom szerepelt, de a pénzügyi bizottság ülésén – állítólag egy külsős bizottsági tag ötlete alapján – hat havira módosították az összeget. A polgármester állítása szerint a jutalmat nem ő kérte, sőt őt is meglepte, hogy a párttársai megszavazták a javaslatot.

A képviselő-testület augusztus 30-i ülésén aztán ismét előkerültek a jutalmak az önkormányzat éves költségvetésének módosításáról szóló előterjesztésben. A függetlenként megválasztott új polgármester, Farkas Szabolcs, aki nem tagja a leköszönő testületnek, a Facebook-oldalán tett közzé részleteket a dokumentumból. Ezekből az látszott, hogy Aros és Sikora az 5,3 milliót kitevő végkielégítésük, illetve az 5,5 milliós szabadságmegváltásuk mellé végül nem hat, hanem négy és fél havi jutalmat kaptak. Az október elején hivatalba lépő új polgármester a posztjában azt írta, várja azok jelentkezését, akik információval rendelkeznek a „tételek elfogadásáról”.

A bejegyzés alá Aros János is kommentet írt:

Jogász és leendő polgármester létedre illene tudnod (hacsak nem ismét tudatosan akarod félrevezetni a sárospatakiakat), hogy nem az általad kiemelt tételekről kell dönteni a költségvetés módosításával, hanem a plusz támogatások beemeléséről és a meg nem valósult költségvetési elemek kivezetéséről, illetve arról, hogy több mint 1 milliárd forintot hagyunk nektek a város kasszájában a folyamatban lévő fejlesztések megvalósítására.

Farkas hasonló stílusban válaszolt, és elsősorban a szabadságmegváltást kritizálta:

Június 9-e óta lett volna lehetőséged a szabadságaidat kivenni, csökkentethetted volna azt a 70 napot, amit most ki kell részedre fizetni! Ez hogyan fér bele? Lehet, hogy jogilag mindez megállja a helyét, de morálisan biztosan nem.

A 24.hu megkeresésére a távozó fideszes polgármester azzal magyarázta a változtatást, hogy a pénzügyi bizottság által javasolt hat havi jutalom nem felelt meg a szabályoknak, ezért került végül a négy és fél hónapos verzió a testület elé. Aros júliusban a 444-nek még azt állította, keresi a jogi lehetőségét annak, hogy miként tudja nem felvenni az összeget, de nehéz lesz elhárítani, mert az önkormányzat döntése alapján a pénzügyi iroda rögtön számfejteni fogja neki a pénzt. Lapunknak viszont azt nyilatkozta, hogy

még nem kapta meg a jutalmat, de jótékony célra fogja felajánlani, bár egyelőre nem döntötte el, melyik szervezet legyen a kedvezményezett.

Farkas a hétvégén újabb közösségi médiás bejegyzésben szállt bele hivatali elődjébe, miután a városban elterjedt, hogy a nagy összegű lelépési pénzekkel kistafírozott Aros a mandátuma lejárta után azonnal igazgatóhelyettes lesz az állami gimnáziumban.

Sajnálatos, hogy (…) olyan ember kerülhet Sárospatak egyik oktatási intézményében vezető pozícióba, aki visszaél a hatalmával, fenyegetőzik, és a mai napig félelemben tartja az embereket. A tegnapi napon bebizonyosodott, hogy továbbra is így kívánja a »neki járó« hatalmat gyakorolni

– írta Farkas.

Aros erre a bejegyzésre nyilvánosan nem reagált, lapunknak azonban elmondta: október 1-jétől valóban az Árpád Vezér Gimnáziumban dolgozik majd testnevelő tanárként, és igazgatóhelyettes is lesz. Aros közölte, 18 éve hagyta ott az intézményt, amikor először képviselővé választották, azóta fizetés nélküli szabadságon volt.

Aros szükségesnek tartotta megjegyezni azt is, hogy a gimnázium Makovecz Imre által tervezett épületének felújítására tavaly két forrásból összesen 1 milliárd 170 millió forintot nyertek. A munkákra kiírt közbeszerzést az a ZÉG (Zempléni Építőipari és Gépészeti) Kft. nyerte, amelyben vezetői pozícióban van Farkas Szabolcs, és a cég egyik tulajdonosa, Braun Krisztián is tagja lesz az új képviselő-testületnek. Aros szerint Farkasék azt követően jelentették be, hogy elindulnak a választáson, amikor kiderült: megnyerték a pályázatot. A Telex korábbi cikke szerint a ZÉG az elmúlt öt évben 12 közbeszerzést nyert el – elsősorban Sátoraljaújhelyen, kisebb részt Cigándon és Sárospatakon.

A cikk megírásakor kerestük Farkas Szabolcsot is, de nem kívánt nyilatkozni, azt kérte, hogy a közösségi oldalán lévő bejegyzésekre hagyatkozzunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik