Élet-Stílus

10 méter hosszú cső a testben – avagy az emésztésünk működése

Getty Images
Getty Images
Akár egy, a kínzó éhség ellen gyorsan bedobott szendvicsről, akár egy kulturális kalandnak is beillő ínyenc vacsoráról van szó, hétköznapjaink során ritkán gondolunk arra, hogy milyen komplex, természetes gépezet felelős az emésztésünkért. Iskolai tanulmányaink alapján ugyan a rendszer egyes elemeire, lépéseire emlékezhetünk, sok fontos tényezővel valószínűleg nem vagyunk tisztában, pedig az emésztés alapvető ismerete kulcsfontosságú, hiszen az a betegségek megelőzésében, illetve a bajok korai felismerésében is segíthet.

Emésztőrendszerünk a szájtól a végbélnyílásig tart, meglepő lehet, de valójában egy több szakaszra tagolódó, mintegy 10 méter hosszú csőről van szó. A különböző emésztőszervek erre kapcsolódnak rá, ezek mellett odabent élő mikrobák segítik a táplálék feldolgozását. A rendszer alapvető fontosságú egészségünk szempontjából, hiszen a szervezetnek a táplálék lebontására van szüksége ahhoz, hogy energiát nyerjen ki, fejlődjön és regenerálódjon.

Talán bele sem gondolunk, ám ez a kulcsfontosságú folyamat már a szájban elkezdődik: az ételt a fogak megőrlik, a nyál pedig könnyebben lenyelhetővé teszi a falatot, emellett olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek beindítják a szénhidrátok cukorrá bontását. A nyelést követően a nyelőcső izom-összehúzódásai terelik lefelé az ételt.

A falat egy kis izomgyűrűn, egy úgynevezett záróizmon keresztül jut be a gyomorba, ahol elkeveredik a helyi nedvekkel, gyomorsavval. A szervben lévő izmok a gyomortartalom keverésével a kémiai lebontást és a mechanikai aprózódást egyaránt segítik.

Miután a gyomor elvégezte feladatát, egy újabb záróizom, majd a vékonybél első része, a patkóbél következik. Itt a táplálék a hasnyálmirigyből származó további emésztőenzimekkel, valamint a májból származó epével keveredik el. A hasnyálmirigynek az inzulin kiválasztása révén a vérben lévő cukor mennyiségének szabályzásában is szerepe van, a máj pedig többek között a zsírok, a fehérjék, a szénhidrátok és a méreganyagok feldolgozásához, valamint a glükóz előállításához járul hozzá.

A patkóbélből a táplálék továbbpréselődik az éhbélbe, a tápanyagok felszívódása ebben a szakaszban történik, a feladatban a bélbolyhok milliónyi, ujjszerű nyúlványai segítenek. Minden egyes bélboholyban kapillárishálózat található, ennek köszönhetően tud bekerülni a tápanyag a véráramba. A patkóbél és a csípőbél között nincs jelentős határ, funkciójuk is hasonló.

A vékonybélből immár hulladékanyag jut át a vastagbélbe. A szervben a víz felszívódik, és kialakul a széklet, amely a végbélbe, majd onnan, a végbélnyíláson át, a szervezeten kívülre kerül.

A fentiekből már talán kiviláglik, hogy rendkívül bonyolult rendszerről van szó, ez egyben azt is jelenti, hogy igen változatos problémák léphetnek fel. A túlzott alkoholfogyasztás, például, a gyomrot készteti szélsőséges savtermelésre, míg a dohányzás a nyelőcső és a gyomor közötti záróizmot lazíthatja el, ami a gyomorsav felfelé áramlását eredményezheti. A nehéz és zsíros ételek, illetve a stressz szintén megterhelő lehet emésztőrendszerünk számára.

Szponzorált tartalom

Az Iberogast egy emésztést segítő gyógyszer, amiben 9 gyógynövény hatásai érvényesülnek. Ezek a gyógynövények egymás hatását erősítve, egy időben képesek csökkenteni a hasi fájdalmat és görcsöt, a teltségérzetet és a puffadást. Az Iberogast továbbá megnyugtatja a gyomor idegeit is.

Az Iberogast belsőleges, oldatos cseppek formájában, vény nélkül kapható gyógyszer. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft., 1117 Budapest, Dombóvári út 26. CH-20240827-96

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

CH-20240827-100

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik