Belföld

444.hu: a külügy cégének moszkvai partnerirodáját vezette az Amerikában csempészésért letartóztatott, magyar férfi anyja

Borsos Mátyás / MTI / KKM
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án. Tőle jobbra Horváth Margarita, a képviseleti iroda vezetője.
Borsos Mátyás / MTI / KKM
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án. Tőle jobbra Horváth Margarita, a képviseleti iroda vezetője.

Kedden közölte az amerikai ügyészség, hogy múlt pénteken letartóztattak egy Horváth Bence nevű, 46 éves, magyar férfit az Egyesült Államokban, San Franciscóban. A vádak szerint erre azért került sor, mert „társaival összeesküdött amerikai eredetű, rádiókommunikációs technológia illegális, engedély nélküli exportálására, orosz kormányzati végfelhasználók számára”.

A nyomozási iratot a Telex már kedden bemutatta, az ott megadott típusszámok alapján azonosították, hogy a Motorola termékeiről van szó. Horváth Bence azokat akarta Oroszországba vinni. A nyomozás irataiban hivatkoznak Horváth egyik rokonára is, aki annak az orosz cégnek a tulajdonosa, amely szintén a rádiók leszállításában vett volna részt. Az, hogy milyen rokonra gondolnak, az iratokból nem derült ki pontosan, a 444.hu azonban, nyílt forrásból elérhető információk alapján, arra a következtetésre jutott, hogy

  • korábban Horváth Bence édesanyja, Horváth Ficzere Margarita vezette azt a céget, amely a Motorola hivatalos beszállítója volt Oroszországban és amely, 2005-től, az orosz belügyi szerveket is ellátta ezekkel az eszközökkel,
  • majd a nő, később, a magyar külügyminisztérium háttérintézménye, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájának volt vezetője.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézményeként a HEPA célja, hogy professzionális szolgáltatásokkal és ösztönző eszközökkel segítse a magyar vállalkozások külföldi piacra lépését – írta a feladatairól, idén áprilisban, a szervezet. Ez az a befektetési ügynökség, amelyet az évek során hívtak már HITA-nak, HIPA-nak is, magyar cégeket köt össze nemzetközi megrendelőkkel.

Ahogy a moszkvai magyar nagykövetség oldaláról kiderül, 2019 decemberében nyitották meg a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodáját. Ezt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter adta át, a frissen kinevezett irodavezetővel, Horváth Ficzere Margaritával, aki a hivatalos eseményeken nevét Horváth Margarita formában használta. A partnerirodának Facebook-oldala is lett, ahonnan kiderül, milyen magyar termékeket akartak az orosz piacra juttatni.

A 444.hu cikke szerint az nem világos, hogy most mi a helyzet a HEPA moszkvai partnerirodájával. A Facebook-oldal 2023 márciusa óta nem frissült, és a HEPA oldalán sincs felsorolva, ott azt írják, jelenleg mindössze négy partnerirodát működtetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik