Tech zöldövezet

Ilyen az, amikor él a ház körülöttünk

24.hu
24.hu
Két éjszakát tölthettem el a Living Places nevű dániai mintalakóhely egyik aktív házában. Az ember odabent tényleg úgy érzi, hogy a ház él, lélegzik: nagyjából negyed órával az érkezés után az otthon máris elkezdett automatikusan kinyitni egy-egy ablakot, behúzni egy-egy árnyékolót. A projekt különlegessége, hogy meglévő technológiák felhasználásával demonstrálja, miként lehetne egészséges, közösségi, egyszerű, adaptív és skálázható módon otthonokat teremteni.

Talán senkinek sem árulok el nagy titkot, de a fejlett világ – benne Magyarország – egy-egy átlagos lakója életvitelével hatalmas terhet rak a környezetre. Közlekedésünk, otthoni és munkahelyi energiafogyasztásunk, hulladéktermelésünk, táplálkozásunk, öltözködésünk és számos más tevékenységünk egyszerűen fenntarthatatlan, azzal lényegében kizsigereljük a bolygót, magunkat, az elkövetkező generációkat hozva nehéz helyzetbe.

Valószínűleg az sem okoz meglepetést, hogy léteznek megoldások, amelyekkel mérsékelhetőek hatásaink, ezek közül a legismertebbek a közösségi közlekedés, az energiahasználat csökkentése, a zöldenergia kiaknázása, az újrahasznosítás, a húsfogyasztás minimalizálása és a helyi termékek előnyben részesítése. Optimális esetben az ember ezek mindegyikére ügyelni tud.

Nem csupán etikai kérdésről van szó, ha odafigyelünk a fenntarthatóságra, azzal a mi életünk is kényelmesebbé, kellemesebbé és akár megfizethetőbbé válik. Egyrészt sok kicsi sokra megy alapon a fosszilis energiahordozók elhagyásával enyhíthetjük az éghajlatváltozás mértékét – amivel például az aszály- és hőségveszélyt mérsékelhetjük –, másrészt a környezetbarát megoldások gyakran olcsóbbak és egészségesebbek is:

  • ha kisebb a károsanyag-kibocsátásunk, alacsonyabb a légszennyezés,
  • ha kevesebb húst és több zöldséget eszünk, sokat spórolhatunk, és számos betegség kockázatát csökkenthetjük,
  • ha fejlesztjük háztartásunk energiahatékonyságát, azzal már akár rövid távon is pénzt takaríthatunk meg a kisebb rezsivel, és még a benti klímát is javíthatjuk.

A Velux az Effekt dán tervezőirodával, valamint az Artelia francia mérnöki és projektmenedzsment vállalattal közösen megvalósított Living Places projektje elsősorban utóbbi szempontot tartja a fókuszban, miközben egyéb zöld megközelítésekre is lehetőséget teremt.

A mintalakóhely otthonai az aktív ház megközelítésre alapozva, nagyrészt fenntartható alapanyagokból, a hagyományos technikákhoz képest olcsóbban és gyorsabban épültek, nagy előnyük továbbá az energiahatékonyság, az egészséges benti környezet, valamint a könnyű alakíthatóság.

A közelmúltban ellátogattam Koppenhágába, hogy eltöltsek két éjszakát az egyik prototípusban, egy házban, amely szinte önálló életet él.

Velux

Öt alapelv

A Living Places öt alapelv mentén valósult meg, a tervezők

  • egészséges,
  • közösségi,
  • egyszerű,
  • adaptív
  • és skálázható lakókörnyezetet akartak teremteni.

A gyakorlatban az egészséges faktor azt jelenti, hogy a házak kialakításakor egyszerre ügyeltek az abban élők és a bolygó egészségére. Előbbit a szenzorokkal ellátott, a benti környezetet monitorozó és optimalizáló rendszer segíti, utóbbit pedig a környezetbarát alapanyagok, a napelemek, a napkollektorok, az energiatároló, a levegő-víz hőszivattyú és a környezeti adottságok kiaknázása támogatja.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik