Gazdaság

Jóval olcsóbb lehet Szlovákiában feladni egy félkilós küldeményt a postán, mint nálunk

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Megnéztük, tényleg többszörösébe kerülhet-e egy csomag postai feladása nálunk, mint Szlovákiában, és hogy a levélfeladás valóban olcsóbb-e nálunk, mint náluk.

A Facebookon találkozott kollegánk egy poszttal, miszerint egy Esztergomban lakó ügyfél fel akart adni egy fél kilogramm súlyú csomagot Angliába. Először a helyi postán próbálkozott, ahol 17 400 forintot kértek tőle. Mivel ezt sokallotta, átment a Szlovákiában található Párkányra, ahol a csomag feladása csupán 10 eurójába került, így végül onnan küldte el a pakkot.

A 17 400 forint mintegy 44 eurónak feleltethető meg, tehát az általa posztoltak alapján mintegy 4,4-szeres áron küldte volna el a csomagját a Magyar Posta ahhoz képest, mint amennyiért a Szlovák Posta vállalta a feladatot. Lassan egy hónapja elküldtük az eset leírását a Magyar Postának, azóta nem cáfolták, hogy ennyibe kerülne egy 500 grammos csomag feladása Angliába. Megkérdeztük továbbá, hogy:

  • Mi az oka annak, hogy ilyen jelentős különbség van a szlovák és a Magyar Posta árai között?
  • Csak a csomagfeladás jelentősen drágább a Magyar Postánál, mint a szlováknál, vagy úgy általában négyszeres áron dolgoznak, mint a Szlovák Posta?
  • A Magyar Posta árszabásánál szempont-e, hogy régiós szinten versenyképes legyen? Ha igen, mely szolgáltatásoknál? Ha nem, miért nem?

Válasz nem érkezett. Ennek híján megnéztük, hogy hogyan néznek ki a magyar és a szlovák postai szolgáltatások díjai, illetve az idei díjemelések. Nálunk és a szlovákoknál is kétszer volt postai díjemelés idén – januártól és júliustól.

A Szlovák Postánál januártól átlagosan 11,39 százalékos emelésről számolt be a körkép.sk. Cikkükben a levélfeladás drágulásáról írtak, valamint arról, hogy többe kerültek az ajánlott küldemények és a pénzfeladás is. Csomagdíj-emelést nem említettek, és a ma7.sk cikke szerint ez nem is szerepelt a tervezetben sem. A júliusi emelésnél a levelek díjait említette a ma7.sk cikke (10–40 eurócentes emelés történt), illetve azt írták, hogy a csomagküldés ára változatlan, csak a csomagtárolás díja emelkedik.

A Magyar Posta közleménye szerint januártól infláció alatt emeltek, például egyes levelek feladását 10 százalékkal, és nőtt a többletszolgáltatások (ajánlott, tértivevény) díja is, szintén 10 százalékkal. Csak a levélfeladás díjainak kis mértékű emeléséről írtak, csomagdíj-emelésről nem. És hangsúlyozták, hogy a Magyar Posta levélfeladási díjai régiós viszonylatban továbbra is a legalacsonyabbak közé fognak tartozni.

Tavaly év vége felé megnéztük, hogy a januári kis mértékű emeléssel együtt 2022. januárjához képest jóval infláció felett, 65 százalékkal drágult az 50 grammos levél feladása nálunk. Júliustól a termékek többségénél ismét 10 százalék körüli emelést jelentettek be – ezen belül a csomagfeladás díja is emelkedett, hazai és nemzetközi szinten is. A júliusival együtt 2022. januárjához képest az 50 grammos levél feladási díjánál 83 százalékos emelés volt kimutatható – állapítottuk meg. A Magyar Posta januári közleményében a levelekkel összefüggésben kiemelte, hogy régiós összevetésben is a legalacsonyabbak közé tartoznak a magyar feladási díjak.

Megnéztük a szlovák és magyar belföldi és EU-s postai árakat, az 50 grammos levélnél, és az 500 grammos küldeménynél. Bár nem egészen egyformák a kategóriák a magyar és a szlovák postánál, de azért összehasonlíthatóak az árak, és egyértelműen látszik, kinél van árelőny e két kategóriában.

  • Az 50 grammos levél belföldi feladásánál (nem elsőbbségi a Magyar Postán, illetve másodosztályú levél a szlovák postán) egyértelműen a Magyar Posta az olcsóbb – 255 forint, amivel szemben 1 euró áll (394 forintnak feleltettünk meg egy eurót).
  • A drágább (magyar elsőbbségi, illetve szlovák elsőosztályú) levélnél szintén a Magyar Posta az olcsóbb belföldön, 365 forint kontra 1,5 euró (591 forint).
  • Ha az EU-ba adunk fel egy szintén 50 grammos levelet, akkor viszont már fordul a kocka, a Magyar Posta 1160 forintjánál jóval olcsóbb a Szlovák Posta szolgáltatása, 1,9 euró (749 forint).

Nézzük az 500 grammos „csomagot”. A szlovák feladási díjak alapján az 500 grammot meghaladó, 1000 grammnál kisebb, levélként feladható küldemények között, külön soron megtalálható csomag díjtétele 10 euró az EU-ban. Megnéztük az 500 grammos, illetve annál kicsivel nehezebb levél, valamint csomag feladási díjait is, külföldre és az EU-ba is, mindkét ország díjszabásában.

Belföldre az olcsóbb levélfeladásnál (nem elsőbbségi, illetve másodosztályú) 500 grammig a szlovák feladás az olcsóbb, és az egy kategóriával nehezebb leveleknél szintén. Ugyanez igaz az EU-s feladásnál is. Mint az ábrán is látszik, felébe, vagy annyiba sem kerülhet Szlovákiában a feladás.

A Szlovák Posta árainál a levélfeladásnál van külön egy csomag sor is, az EU-ba (amit már említettünk), de az is olcsóbb, mint a magyar levél, vagy csomagdíj.

Ha csomagként adják fel a küldeményt, akkor szintén a Szlovák Posta az olcsóbb, belföldön. Külföldön az ár-összehasonlítás annyiban nehezített, hogy a Magyar Posta árai országok szerint vannak felsorolva, de például Anglia nem szerepel a felsorolásban. De mint az ábrán látható, a feltüntetett EU-s országok árait nézzük, akkor azok is drágábbak, mint a szlovák feladási díjak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik