Gazdaság

Több díjat is megemel a Magyar Posta januártól – 2022 januárjához képest brutális drágítás látszik

Szebeni-Szabó Róbert
Szebeni-Szabó Róbert

2024. január elsejétől a Magyar Posta által alkalmazott levélfeladási díjak minimálisan, infláció alatti mértékben változnak – írják MTI OTS közleményükben.

A lakosság által leggyakrabban használt 50 gramm alatti tömegkategóriákban a díjak a következők szerint alakulnak:

  • a belföldi elsőbbségi levél díja 30 forinttal, 300 forintról 330 forintra, míg
  • a szintén belföldi nem elsőbbségi levél díja 20 forinttal, 210 forintról 230 forintra változik.

Vagyis 10 százalékkal emelkedik.

Megjegyzik, ezzel a Magyar Posta levélfeladási díjai régiós viszonylatban továbbra is a legalacsonyabbak közé fognak tartozni.

A többletszolgáltatások tarifáinál

  • a papíralapú feladásoknál az ajánlott többletszolgáltatás díja 60 forinttal
  • a tértivevény többletszolgáltatás díja pedig 45 forinttal változik.

Feltesszük, a „változik” azt jelenti, hogy emelkedik. Az ajánlott szolgáltatás díja ennek fényében a jelenlegi 600 forint helyett 660 forint lehet (10 százalékos emelésnek felel meg), a tértivevényes szolgáltatás pedig a jelenlegi 430 forint helyett 475 forint lesz (+10,5%).

Továbbra is kedvező díjjal lesznek elérhetők az elektronikus adattal feladott ajánlott és tértivevényes levélküldemények: előbbi tarifája 55 forinttal, utóbbi díja 40 forinttal módosul. Amennyiben a „módosul” is emelést jelent, akkor az e-ajánlott szolgáltatás díja a jelenlegi 545 forintról 600 forintra emelkedik (+10%), az e-tértivevény díja pedig 395 forint helyett 435 forint lesz (+10%)

Ajánlják továbbá, hogy a díjszabást érintő további részletekről, díjakról a Posta honlapján található Postai Szolgáltatások Általános Szerződési Feltételekből (PSZ ÁSZF) lehet tájékozódni. Rá is leltünk néhány kattintás után a 2024-esre, és ellenőriztük, jól gondoltuk-e, hogy az ajánlott és a tértivevényes szolgáltatásoknál a „változik” és a „módosul” emelést jelent. Jól gondoltuk.

A közleményből kiderült még, hogy a Magyar Posta évente közel 450 millió levelet kezel, amelynek nagy részét, mintegy 90 százalékát továbbra is az üzleti partnerek adják fel. A lakosság által feladott levelek mennyisége alacsony, átlagosan évente mindössze 1–2 levelet ad fel egy magánszemély.

A Magyar Posta azt is írta még a díjemelés margójára, hogy az elmúlt időszak változó környezete és nehéz gazdasági helyzete mellett is a már korábban megszokott, magas színvonalon látta és látja el feladatait. A társaság célja, hogy a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően továbbra is hatékonyan, a 21. századi ügyfélelvárásoknak megfelelően végezze tevékenységét úgy, hogy az ország minden pontján a jogszabályoknak megfelelő, minőségi és ügyfélközpontú szolgáltatást biztosít – szögezték le.

Idén kétszer is emeltek díjat, januárban, és szeptemberben. 2022-ben szintén kétszer emeltek, januárban és júliusban. Azt, hogy infláció alatti a díjemelés, hangsúlyozták a tavaly júliusi és az idei januári emelésnél is.

A díjszabásokba belekukkantva az látszik, hogy

  • 2022. januárban még 200 forintba került egy 50 gr-os belföldi elsőbbségi levél feladása (2021. januárjában is ennyi volt),
  • 2022. júliustól már 225 forintba (+12,5%),
  • 2023. januártól 250 forintba (+11%),
  • 2023. szeptembertől 300 forintba (+20%) és
  • 2024. januártól 330 forintot kell majd fizetni (+10%).

Ez azt jelenti, hogy tavaly januárhoz képest65 százalékkal dráguljövő januárra az 50 gr-os elsőbbségi levél feladása, idén januárhoz képest pedig 32 százalékkal kell többet fizetni jövő januárban.

Megnéztük, ez a drágulás hogyan viszonyul az inflációhoz. 2022-re a KSH 14,5 százalékos átlagos inflációt jelzett, az idei évre 17,5 százalék körüli infláció várható, 2024-re pedig 6 százalékos inflációt becsülnek. Vagyis tavaly még infláció alatti volt, idén és jövőre infláció feletti lehet a példaként kiválasztott 50 gr-os elsőbbségi levél feladási díjának emelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik