Tudomány

Egy pillanatra hazánk irányította Európa sorsát

Szigetváry Zsolt / Fortepan
A "vasfüggöny" lebontása a magyar-osztrák határon.
Szigetváry Zsolt / Fortepan
A "vasfüggöny" lebontása a magyar-osztrák határon.

Churchill híres fultoni beszéde nyomán a nyugati kapitalista államokat és a szocialista blokkot elválasztó műszaki zárat Vasfüggönynek nevezték el, mely 1945 után nem csak ideológiai értelemben, de a gyakorlatban is kettészakította a kontinenst. Az enyhülés Mihail Gorbacsovval és az 1985-ben meghirdette glasznoszty és peresztrojka (nyíltság és átalakítás) jelszavaival indult, az 1980-as évek végén pedig Magyarországon is felpörögtek az események – írja a Rubicon.hu.

1989-ben megalakult az Ellenzéki Kerekasztal, meghalt KádárJános, Nagy Imrét rehabilitálták, június 27-én pedig Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter jelképesen átvágták a két országot elválasztó műszaki zárat. Ebben a rendkívüli pillanatban lehetőség nyílt arra, hogy

egy kis időre Magyarország alakítsa Európa sorsát, hazánk pedig a Páneurópai Piknik révén ki is használta ezt az alkalmat.

Az ellenzéki pártok 1989. augusztus 19-ére pikniket hirdettek Sopron mellé, és miután a rendezvény az NDK-ban is komoly reklámot kapott, ezen a nyáron még többen érkeztek a Balaton partjára nyaralni. Érdemes volt, mert a Páneurópai Piknik szervezői 1989. augusztus 19-én jelképes határátkelőt nyitottak Sopronkőhida és az osztrák oldalon fekvő Szentmargitbánya között. Miután – felsőbb utasításra – a határőrség nem avatkozott be, a nap során mintegy 600 NDK állampolgár kelhetett át az osztrák határ túloldalára, hogy találkozzon NSZK-ban élő rokonaival, vagy egyszerűen csak új életet kezdjen.

Bár a következő napokban megerősítették a magyar határ őrizetét, a hiedelmekkel ellentétben nem a hatóságok lépése, hanem az NSZK-diplomaták miatt szöktek át viszonylag „kevesen”, Bonn ugyanis nyugatnémet útlevelet adott az „osziknak”. Horn Gyula külügyminiszter döntése nyomán aztán szeptember 11-étől megszűnt az osztrák határon álló műszaki zár, és Hegyeshalmon keresztül több ezer keletnémet távozhatott – legálisan – az NSZK-ba. A nyitást követően Németország erőszakos kettéosztottsága értelmetlenné vált, a rendszerváltás küszöbén álló Magyarországnak így komoly szerepe volt a német újraegyesítésben is. A Páneurópai Piknik olyan lavinát indított el, mely jelentősen meggyorsította a kétpólusú világ összeomlását és a kelet-európai demokratikus átalakulást.

Kapcsolódó
Akasztást szervezett Kádár az Oktogonon, de rosszul sült el
Hazatérő moszkvai elvtársai pártfegyelmivel üdvözölték Kádár Jánost, majd hamar begyűjtött még egyet. Karrierje ennek ellenére gyorsan ívelt felfelé, még az sem törte derékba, hogy Rotyis és Szívós akasztása balhéba fulladt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik