Nagyvilág europoli

Az EU importvámot vet ki a kínai biodízelre

Hu qingming / Imaginechina via AFP
A Sinopec Shijiazhuang Refining and Chemical Company kísérleti diodízel bázisának látványa az észak-kínai Hebei tartományban.
Hu qingming / Imaginechina via AFP
A Sinopec Shijiazhuang Refining and Chemical Company kísérleti diodízel bázisának látványa az észak-kínai Hebei tartományban.

Az Európai Unió ideiglenes dömpingellenes vámot vezetett be a Kínából származó biodízel behozatalára, írja az MTI. A hat hónapra szóló döntés szerint a tarifák gyártótól függően 12,8 és 36,4 százalék között mozognak. A vámok minden típusú biodízelre vonatkoznak, növényi és állati eredetűek egyaránt, akár tiszta formában vagy üzemanyag-keverékek részeként van róla szó.

A határozat az Európai Bizottság által az európai bioüzemanyag-gyártók panaszai alapján lefolytatott vizsgálat után született. Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) támogatta a kínai biodízelre kivetett dömpingellenes vámok bevezetését az európai piac védelme érdekében, egyben szorgalmazta a nyersanyagok eredetének szigorúbb ellenőrzését és az ellátási láncok átláthatóságát, hogy megakadályozzák a szabályok megkerülését.

Az EU és Kína gazdasági versengése az elektromos autók területén is viharosabbá vált az utóbbi időben.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik