Gazdaság

E-autók: Kína megriadt a brüsszeli szankciótól, tárgyalni akarnak

MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
Robert Habeck német alkancellár pekingi látogatása során Kína beleegyezett abba, hogy tárgyalásokat kezd az Európai Unióval a kínai elektromos járművekre kivetett vámok közelmúltbeli emeléséről. A látogatás célja a két ország közötti feszültségek enyhítése volt. Az EU két hete vezetett be 17,8-38,1 százalékos büntetőtarifákat, amelyek a már meglévő 10 százalékos kötelező vámon felül alkalmazandók – olvasható a portfolio.hu-n.

Robert Habeck, aki Németország gazdasági és klímaváltozási minisztere, üdvözölte Kína azon döntését, hogy tárgyalásokat folytat Brüsszellel az uniós vámokról. Ezt azonban az első lépésnek nevezte, és szerinte még sok továbbira lesz szükség a helyzet kezelésére. A bejelentés a kínai kereskedelmi miniszter, Van Ventao és Valdis Dombrovskis, az EU ügyvezető alelnöke és kereskedelmi biztosa közötti videokonferenciát követte – írja a portál a Financial Times nyomán.

Szombaton Peking még azt közölte, azt akarja, hogy az Európai Unió vonja vissza a kínai elektromos járművekre kivetett ideiglenes vámokról szóló határozatát, miután mindkét fél megállapodott az új tárgyalásokról. De már ez is a közeledés jele: Kína határozottan ellenezte a vámokat, mondván, hogy a lépés nyilvánvaló protekcionizmus, és sértheti a WTO szabályait – közölte kereskedelmi minisztériuma június 14-én.

Vasárnap viszont a kínai kereskedelmi minisztérium már azt közölte, hogy Peking és Brüsszel megállapodott abban, hogy konzultációkat indítanak az EU által tavaly kezdeményezett szubvencióellenes vizsgálatról, illetve az alapján kivetett büntetővámokról.

Mivel Peking állami támogatással segíti az elektromos autóiparát, a mesterségesen alacsonyan tartott árak csapást jelentenek az európai gyártóknak. Éppen ezért az Európai Bizottság tavaly szeptemberben vizsgálatot indított, a hetekben pedig úgy döntött, gyártótól függően júliustól kisebb-nagyobb vámot szab ki a Kínából érkező autókra.

Olof Gill, az EB kereskedelmi szóvivője azt mondta, hogy folytatják az együttműködést, az unió pedig elvárja, hogy a tárgyalás eredményeképp hatékonyan kezeljék a káros állami támogatásokat. A két fél „az elkövetkező hetekben minden szinten folytatja a tárgyalásokat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik