Tech

Elkészült a dallamtapadás ellenszere

Guido Mieth / Getty Images
Guido Mieth / Getty Images

Hosszú távon nagyon aggasztó tud lenni az ember számára, ha beleragad a fejébe egy dal, vagy csak annak egy-egy jellegzetes része. A tudományos szaknyelvben dallamtapadásnak nevezett jelenség ráadásul ragadós, így akaratlanul is át tudjuk adni családtagjainknak, vagy a környezetünkben lévőknek.

A képekkel és eseményekkel ellentétben a dallamok ráadásul sokkal realisztikusabban rögzülnek. Amikor egy képet memorizálnunk, akaratlanul is kiszűrjük a számunkra legfontosabb részleteket, viszont egy zeneszám intakt módon raktározódik el a szürkeállományunkban.

Szerencsére most már különböző applikációkkal viszonylag gyorsan meg lehet találni a keresett dalt, azonban még az egymás után többszöri meghallgatás sem mindig oldja meg a problémát.

Az Atlassian szoftvergyártó cég ezért Dr. Kelly Jakubowski zenepszichológus és több hangmérnök segítségével létrehozott egy tudományos alapon megtervezett dalt, amelynek célja, hogy végleg megszabadítsa az embert a dallamtapadástól, írja az IFLScience. Az alábbi, alig 40 másodperces, ám igen változatos alkotásnak az a célja, hogy összezavarja az embert, és így kimenjen a fejéből az eredeti dallam:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik