Tudomány

Ezt tegye, ha napok óta ugyanaz a dal jár fejében

PM Images / Getty Images
PM Images / Getty Images

Kevés olyan ember van, aki ne tapasztalta volna meg élete során legalább egyszer azt a helyzetet, hogy egy dal meghallgatása után órákig, vagy akár napokig nem tudja kiverni a fejéből. A tudományos szaknyelvben dallamtapadásként nevezett jelenség ráadásul ragadós, akaratlanul is át tudjuk adni családtagjainknak, vagy a környezetünkben lévőknek. De mégis miből fakad a dallamtapadás, és mit lehet tenni ellene — erről ír most a Wired.

Egy 2020-as, amerikai egyetemisták körében végzett tanulmány szerint 97 százalékuk tapasztalt ehhez hasonló élményt az elmúlt egy hónapban. Meglepő, de egyes dallamok esetében nincs is szükség hallható ingerre, egy olyan klasszikus, mint az In The End, vagy a Baby Shark e nélkül is bekúszhat az ember agyába. Claire Arthur, az atlantai Georgia Institute of Technology School of Music adjunktusa szerint a fejünkbe ötlő emlékektől eltérően a dallamtapadás tárgya folyamatosan ismétlődik a fejünkben.

A képekkel és eseményekkel ellentétben a dallamok sokkal realisztikusabban rögződnek.

Amikor egy képet memorizálnunk, akaratlanul is kiszűrjük a számunkra legfontosabb részleteket, viszont egy zeneszám intakt módon raktározódik. Ritmusával, dallamvezetésével, tempójával, hangulatával, hangszerelésével együtt, így ha egy dallamra gondolunk, akkor legalább egy sor egymásra épülő hang jut eszünkbe.

Mitől alakul ki?

A furcsa jelenséget legtöbb esetben egy dal hallgatása váltja ki, ám mindez függ a hangulattól is: ha jól érezzük magunkat, álmodozunk vagy nosztalgikus állapotban vagyunk, nagyobb az esélyünk a dallamtapadásra. Az angolul fülféregként (earworm) hivatkozott jelenség gyakoribb azoknál, akinek zenei háttere van. Egyes esetekben akkor is megjelenhetnek, ha stresszes helyzetben vagyunk, vagy, ha túl sok gondolkodásra van szüksége.

A rossz hír az, hogy bizonyos személyiségjellemzők hajlamosíthatnak arra, hogy egy fülbemászó dallam kísértsen bennünket.

Ha valaki rögeszmés-kényszeres, labilis idegrendszerű, szorongó és sebezhető, nagyobb eséllyel eshet egy dallamtapadás áldozatává. Az elemzések szerint a dallamtapadásnak evolúciós célja lehetett, az írás megjelenése előtt ugyanis többnyire csak a fülére hagyatkozhatott az ember, azt pedig ma is tudjuk, hogy a tanulás sokkal könnyebben megy, ha dallamba foglaljuk az anyagot.

Mit tehetünk a dallamtapadás ellen?

Az esetek többségében néhány egyszerű lépés is elég ahhoz, hogy kiverjük a fejünkből egy-egy dallamot, ha viszont az alább vázolt praktikák nem válnak be, és 24 óra után is egyetlen dallam foglalja le a figyelmét, érdemes lehet egészségügyi szakértő segítségét kérni, az ugyanis más problémát is jelezhet. A konszenzus szerint a legegyszerűbb lépés, ha egyszerűen befejezzük a dalt: meghallgatjuk teljes egészében vagy végig dúdoljuk. Ez ugyanis azt az üzenetet küldi az agynak, hogy az élmény teljes, így nem kell újra és újra lejátszani.

Sokaknak talán meglepő lehet, de a mémek nézegetése, és az ezeken való kacagás is sokat segít.

Kutatók szerint a legfontosabb, hogy elvonjuk a figyelmünket a dalról, történjen az bármilyen formában is. Elizabeth Margulis, a Princeton Egyetem professzora szerint akár a rágózás is elég lehet. Hosszútávon azzal is jól járhatunk, ha gyakran változtatunk a lejátszási listáinkon, így kevésbé nő hozzánk egy-egy dal. Emellett az is jó taktika, ha megvariáljuk a dalszöveget, esetleg összekeverjük azt egy másik daléval.

James Kellaris, Cincinnati Egyetem marketing professzora szerint bár kísértésbe eshet, ne próbálja meg elnyomni a fülférget, az ugyanis egy olyan kognitív viszketés, amit ha figyelmen kívül hagyunk, szimplán csak elnyújtjuk az epizódot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik