Kultúra

Maradnak a férfi és női színész kategóriák a Brit Filmakadémia díjainál

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP

A Bafta-díjkiosztó szervezői továbbra is nemek szerinti kategóriákat tartalmaznak a díjátadókon, annak ellenére, hogy többen a színész- és színésznői díjak összevonására szólítanak fel a nemek közötti inkluzivitás érdekében. A közelmúltban a nem bináris előadók, köztük Emma Corrin, Bella Ramsey és Emma D’Arcy arra kényszerültek, hogy a Baftashoz hasonló díjátadókon a legjobb színész vagy a legjobb színésznő kategóriában nevezzenek.

Ezt az elmúlt években kritika érte, a szervezet vezérigazgatója ezért 2023-ban azt mondta, hogy „az olyan témákat, mint a nemek nélküli kategóriák, folyamatosan felülvizsgáljuk”.

A Daily Mail pénteken azonban arról számolt be, hogy a Bafta a múlt héten új irányelveket adott ki, amelyekben ismét ragaszkodnak ahhoz, hogy a filmgyártók „jelöljék meg minden jelölésre jelentkező jelölt nemét/nemi identitását” a jövő évi ceremónia előtt. Korábban a Bafta azzal indokolta, hogy a színészkategóriákban nem osztanak külön férfi és női díjakat, hogy attól tartottak, ez a döntés épp hogy csökkentené a diverzitást, mert még kevesebb nő kapna elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik