Tech

Ez Kína válasza a Starlink műholdflottára

Zheng Bin / XINHUA / Xinhua via AFP
Zheng Bin / XINHUA / Xinhua via AFP

18 műholdat indított útnak egy kínai cég augusztus 6-án – írja a Reuters. A vállalat célja, hogy létrehozza az amerikai SpaceX Starlink hálózatának kínai változatát.

Az alacsony Föld körüli pályára bocsátott űreszközök a Shanghai Spacecom Satellite Technologyhoz (SSST) tartoznak, a szerkezeteket a Tajjüani Műholdindító Központból keltek útra egy Csang-cseng 6 rakéta fedélzetén.

A műholdak a fejlesztés alatt álló Csianfan flottához tartoznak.

Az államilag támogatott terv Kína válasza a Starlinkre, amely egy egyre bővülő, immár mintegy 5500 egységből álló műholdflotta. A rendszer közel globális lefedettségű internetet biztosít az átlagfogyasztók, vállalatok és kormányzati szervek számára.

A Starlink szintén alacsony Föld körüli pályán, 300-2000 kilométer közötti magasságban van jelen. Az itteni eszközök általában olcsóbbak és hatékonyabb átvitelt biztosítanak, mint a magasabban keringő műholdak.

A hasonló, kommunikációt segítő űreszközöknek komoly katonai szerepük is lehet, a starlinkes internetet például az ukrajnai háborúban is hasznosítják. A kínai média rendszeresen beszámol arról, hogy az amerikai űrbéli hegemónia komoly fenyegetést jelent az ázsiai ország érdekeire.

Kapcsolódó
Több égitesten élő fajjá válhat az emberiség
Az új, Amerika és Kína között kibontakozott űrverseny egyik legfőbb célja, hogy ki veti meg előbb a lábát a Holdon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik