A következő élő közvetítés része Újabb parancsnokokat menesztett Zelenszkij

Az ukránok szerint az orosz hadsereg is használja Elon Musk Starlink műholdas internetjét

Danylo Antoniuk / ANADOLU / Anadolu via AFP
Danylo Antoniuk / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ukrajna vasárnap azt állította, hogy az orosz erők Elon Musk műholdas internetszolgáltatásának, a Starlinknek a termináljait használják a megszállt területeken, és a rendszerszintű használat bizonyítékaként közzétette a két orosz katona közötti üzenetváltás lehallgatását. A Starlink-rendszerek létfontosságúak voltak Ukrajna harctéri kommunikációjában Oroszország közel két éve tartó inváziója alatt.

A Reuters jelentése szerint a védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága egy hangfelvételt tett közzé a Telegramban, amelyen az orosz 83. légi támadó dandár katonái beszélgetnek a terminálok kelet-ukrajnai felállításáról. Az igazgatóság nem közölt részleteket a használat állítólagos mértékéről, vagy arról, hogy hogyan szerezték be a terminálokat.

Andrij Juszov szóvivő szombaton az ukrán médiának azt mondta, hogy az ügy „kezd rendszerszintűvé válni”. Az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt azonnal a Reuters megkeresésére. A Starlink terminálokat üzemeltető SpaceX a múlt héten az X-en közzétett nyilatkozatában közölte, hogy „semmiféle üzletet nem köt az orosz kormánnyal vagy annak hadseregével”, és hogy szolgáltatása nem működik Oroszországban.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik