Élő Sport

Férfi pólósaink révén még lehet csapatsportban magyar érem, világbajnok egyéni sportolóinkban is bízhatunk – szerdai versenynap (élő)

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Szerdán folytatódnak a párizsi olimpia küzdelmei, közte számos magyar érdekeltséggel.

Íme a szerdai nap magyar érdekeltségű menetrendje!

  • Atlétikában korán reggel a maratoni gyaloglás döntőjében Récsei Rita és Venyercsán Bence szerepelt, végül a 21. helyen értek célba. Délelőtt a női 100 méteres gátfutásában is akadt két érdekelt: a budapesti vébén 60 méteren országos csúcsot döntő Kerekes Gréta és a világbajnokságon 13. helyen záró Kozák Luca egyaránt is a reményfutamba került.
  • Folytatódnak a kajak-kenu program előfutamai is, 500 méteren K1-ben Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara szállt vízre, mindketten futamgyőzelemmel jutottak tovább. A férfiak 1000 méteres egyéni selejtezőiben Kopasz Bálint fél hajóhosszal nyert, Varga Ádám ugyancsak leiskolázva a mezőnyt lett futam első. A kenusoknál Fejes Dániel és Adolf Balázs előfutamán izgulhatunk, szintén ezer méteren.
  • A kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos kategóriájában a világbajnok Losonci Dávidon a sor, hogy szőnyegre lépjen. Nehéz dolga lesz, mivel a kétszeres világ- és Európa-bajnok Rafiq Huseynov lesz az első ellenfele.
  • A program szerint 12.13-kor bemutatkozik a Tokióban 5. helyen zárt Salim Omar, az azóta világbajnoki címet nyert taekwondós.
  • Sor kerülhet végre a vitorlázó Vadnai Jonatán éremfutamára is. Az ILCA 7-es hajóosztály utolsó futama, majd a keddre szánt éremfutamhoz sem volt elég erős szél, így szerdára halasztották a várva várt finálét.
  • Este 20.35-től a férfi vízilabda-válogatott játszik olimpiai negyeddöntőt, ellenfele a világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes Olaszország lesz.

Fejes Dániel futamnegyedik lett C1-ben

A kenusok 1000 méteres távján Fejes Dániel a második futamban indult, és nem volt esélye a biztos elődöntőt érő első két pozícióban végezni. A 4. hely azt jelenti, negyeddöntőben harcolhat majd a továbbjutásért.

Varga Ádám: Célom az éremszerzés

„A cél az volt, hogy a középdöntőbe jussak, és nyerjek, hogy így talán jobb középfutamba kerüljek.

A célom az éremszerzés

– nyilatkozta a kajakos Varga Ádám az M4 Sport kamerája előtt.

Kopasz hasonló könnyed jó formát hozott, mint a Tokióban

„Igazából a végén jött az argentin srác, de az egész távot úgy osztottam, be, hogy ne vegyen ki sokat belőlem. Hasonlóan könnyed jó formát tudtam hozni, mint a tokiói előfutamban. A hullámok összevisszajöttek, ez azért a technika rovására ment. De hozzászoktam, hogy rosszabb körülmények között is helyt tudjak állni” – nyilatkozta Kopasz Bálint az M4 Sportnak.

Heroikus győzelemmel elődöntős a spanyol férfi kéziválogatott

A Spanyolország-Egyiptom férfi kézilabda-negyeddöntő hosszabbításának első gólját Aleix Gomez vágta bő három perc elteltével (27-26), Hesham csak a második öt perc elején tudott egyenlíteni (27-27).

A 68. perc elején ismét Gomez talált be (28-27), el-Dera egyenlített, de Gomez beverte a hetesét 25 másodperccel a vége előtt, és ez elég volt a 29-28-as heroikus győzelemhez.

Varga Ádám is leiskolázta a mezőnyt

A férfi kajakosok 1000 méterén a negyedik futamban Varga Ádám a hetes pályán rajtolt, még a féltáv előtt átvette a vezetést a német Jakob Thordsentől, 750 méternél már egy hajó előnnyel vezetett, végül nagyon simán az első helyen ért célba.

Kozák és Kerekes a reményfutamban folytatja

Kozák Luca és Kerekes Gréta is a reményfutamba került 100 méter gáton szerdán a párizsi olimpián.

A két magyar közül elsőként Kerekes Gréta mutatkozott be, a harmadik futamban az ötös pályán kapott helyet. A rajtja jól sikerült, de az első gát vétele már nem, ráadásul a mellett futó ausztrál Michelle Jenneke elesett. Ez is megzavarhatta Kerekest, aki a többiektől lemaradva, 13.50 mp-cel ért célba hetedikként. Jenneke talpra állt, és lesétálta a távot, hogy a vigaszágon elindulhasson.

Czeglédi Zsolt / MTI Kerekes Gréta a női 100 méteres gátfutás selejtezőjében

A felkészülés során sokáig sérüléssel bajlódó Kozák Luca ugyancsak nehéz futamba került, többek között a budapesti világbajnok jamaicai Danielle Williams társaságában. Kozák 12.69-cel tartja a magyar csúcsot, de ez alapján sem tűnt elérhetőnek a közvetlen elődöntő. A szintén debreceni sprinter elmaradva ez évi legjobbjától végül 13.11 mp-et futott, ezzel hatodik lett.

Kapcsolódó
„Az volt bennem, hogy éljem túl” – a célba érkezéskor ömlött a vér a magyar gátfutó kézfejéből
Kozák Luca és Kerekes Gréta is a reményfutamba került 100 méter gáton.

Kopasz Bálint fél hajóhosszal győzött

A férfiak 1000 méteres kajakegyesében az első futamot az ötszörös világbajnok portugál Fernando Pimenta, a másodikat a 21 éves, vb-bronzérmes német Anton Winkelmann nyerte.

Jöhetett a harmadik futam, amelyben Kopasz Bálint olimpiai címvédőként indult el,

és nagyon magabiztos versenyzéssel, fél hajóhosszal simán győzött.

Hosszabbításra mentett a spanyol kéziválogatott

A férfi kézilabdázók első negyeddöntőjében az utolsó két percet egy egyiptomi kiállítás és Gomez hetesből történt egyenlítése vezette be (24-24), a másik oldalon a veszprémi el-Dera harcolt ki, és értékesített egy büntetőt (24-25).

Tarrafeta 31 másodperccel a lefújás előtt egyenlített (25-25), Egyiptom szövetségi kapitánya, Juan Carlos Pastor pedig időt kért. Maradt 12 másodperc, de el-Dera hibázott.

Hosszabbítás következik.

Őrült kézihajrá várható

A 46. percben még négy góllal Egyiptom férfi kézilabdacsapata vezetett 20-16-ra, de a spanyolok Ian Tarrafeta és Alex Dujshebaev vezérletével feljöttek 22-21-re.

Őrült utolsó hét perc várható.

Legenda látogatta meg a magyar birkózókat

A birkózás igazi legendája látogatta meg kedden este a szabadfogású válogatott tagjait a Körcsarnokban, ahová az olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Adam Szajtyijev ugrott be. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) honlapján megjelent beszélgetésből kiderül, hogy az egykori klasszis edzőként lesz ott a párizsi olimpián, de mivel budapesti átszállással utazik, meglátogatta a mieinket, különös tekintettel jó ismerősét, a magyar színekben vb- és Eb-győztes, olimpiai ötödik Muszukajev Iszmailt.

„Az ő története nehezen alakult Oroszországban, jó, hogy Magyarországra jött, így megmutathatja magát a legmagasabb szinten. Nagyon szurkolok neki, hogy aranyérem kerüljön a nyakába Párizsban. Mindig is a hatvanöt és a hetvennégy kiló volt a legnehezebb kategória, ez most sincs másképp. Ő a világbajnok, bízom abban, hogy elbírja a nyomást, és megmutatja, mire képes” – fogalmazott Szajtyijev.

MBSZ

Csipes Tamara: A rossz rajt megzavart

Úgy terveztem, hogy végig szeretnék vezetni, de a rossz rajt megzavart. Bosszantott kicsit, nem szeretem, mert kizökkent a ritmusból. Hátszél is van, ilyen körülmények között senki sem szeretne második rajtot.

El is engedtem, inkább csak biztonságit indultam, mert azt éreztem, első kettőben amúgy is benn tudok lenni. Úgy voltam vele, hogy én vagy Emma jön be elsőnek, bár gondoltam, hogy ő presztízskérdést csinál belőle. Amikor láttam, hogy fárad, akkor a táv közepén úgy éreztem, megpróbálom megelőzni. Nem esett jól, de nem baj” – mondta Csipes Tamara az M4 Sport kamerája előtt.

Spanyol siker gyaloglásban, a magyarok 21. helyen értek célba

A maratoni gyaloglók vegyes váltóját a spanyol Maria Pérez, Álvaro Martín nyerte az ecuadori Glenda Morejon, Brian Daniel Pintad, illetve az ausztrál Jemima Montag, Rhydian Cowley kettős előtt. Récsei Rita és Venyercsán Bence a 21. helyen ért célba.

Maria Pérez és Álvaro Martín öröme

Csipes Tamara is megnyerte előfutamát

A női kajakosok 500 méteres egyes számának másik magyar indulója, Csipes Tamara az utolsó, 6 előfutamba kapott besorolást. A kétszeres olimpiai és 9-szeres világbajnok, a szám legutóbbi tokiói olimpiai ezüstérmese az 5-ös pályán versenyzett, és az első, (dán riválisa által) elrontott rajtot követően végül Emma Jörgensent lehajrázva az első helyen ért célba, és továbbjutott.

Egyiptom veri Spanyolországot

Egyelőre érik a meglepetés a férfi kézilabdázók negyeddöntőjében, a félidőben Egyiptom ugyanis 12-8-ra vezet Spanyolország ellen.

Gazsó Alida Dóra komoly technikai problémával küzdött

„Volt egy technikai problémán, a hajóm elkezdett húzni jobbra, féltem, kimegyek a pályáról. De meg fog oldódni, ígérem” – mondta Gazsó Alida Dóra az 500 méteres előfutam megnyerését követően.

Kicsit izgultam, ez az első egyes bemutatkozásom, de túl vagyok rajta

– tette hozzá a 24 éves a világ- és Európa-bajnok kajakos.

Gazsó Alida Dóra magabiztos győzelemmel kezdett

Jól sikerült a szerdai rajt magyar szempontból a párizsi olimpia kajak-kenu versenyén: a kajakos Gazsó Alida Dóra 500 méter egyesben közvetlenül a középfutamba jutott azzal, hogy első pályáján elsőként ért célba.

Az olimpiai újonc, világ- és Európa-bajnok Gazsó a 2-es pályán, a szélen, a lelátótól távolabb evezett. Jól kapta el a rajtot, majd a kínai Jin Meng-tie mögött haladt a táv feléig. A második 250-en viszont otthagyta fáradó ázsiai ellenfelét, és taktikus, jól felépített versenyzéssel magabiztosan végzett az élen. A második helyen az ausztrál Alyce Wood ért célba.

A középfutamot és a döntőt szombaton rendezik.

Javítottak gyaloglóink

Féltávnál, 21,4 km-nél a 20. helyre előrelépett a magyar maratoni gyalogló vegyes váltó, Récsei Rita és Venyercsán Bence.

21. helyen a magyarok

11,4 kilométernél Venyercsán Bence a 21. helyen adta át Récsei Ritának az első váltást, a magyar kettős négy riválist (cseh, szlovák, ausztrál, török) előzött meg.

Elrajtolt az új atlétikai szám

A maratoni gyalogló vegyes váltóban Oláh Barbara és Venyercsán Bence indult magyar részről a 7.30-kor elrajtolt versenyen.

„Én itt vagyok, ők meg sírnak”

Mihók Attila szövetségi kapitány nagyon szomorú volt, amiért a magyar női vízilabda-válogatott 5-4-re kikapott az Egyesült Államoktól és nem jutott elődöntőbe az olimpián.

A lányoknak még nem mondtam semmit. Én itt vagyok, ők meg sírnak. Majd lesz alkalom még erről beszélni

– nyilatkozta.

Kapcsolódó
„Hogy a végén fogtuk, öleltük egymást, annál többet sportoló nem kívánhat” – sírva értékelték a vesztes negyeddöntőt a magyar pólósok
Rendkívül szoros mérkőzésen kapott ki a címvédő Egyesült Államoktól a női vízilabda-válogatott, nem csoda, ha a játékosok és a szövetségi kapitány is nehezen találták a szavakat.
Olvasói sztorik