Sport

Miért rohanják le a sportolókat verseny után, és kell-e nyilatkoznia Milák Kristófnak?

Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP (Illusztráció)
Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP (Illusztráció)
Az egyik leggyakoribb kérdés, ami olimpiák alatt felvetődik, azzal kapcsolatos, hogy miért rohanják le az újságírók (illetve a jogtulajdonos televíziós társaság stábja) közvetlenül a verseny után a sportolókat, amikor a versenyzők még fizikailag-pszichológiailag teljesen az átéltek hatása alatt vannak? Egy másik állandó téma: meg kell-e állni nyilatkozni? Megpróbáljuk elmagyarázni a vegyes zóna, avagy az interjúfolyosó rejtelmeit.

Miért kell kérdezgetni szegényt, amikor alig él a versenye után?

Teljesen érthető a kérdés, ha valaki látott már verseny utáni villáminterjúkat nagy sporteseményen. A sportoló még zihál, teljesen a verseny hatása alatt áll, a riporter nyaggatja, és sokszor nem tudunk meg semmi igazán érdekeset. Máskor viszont nagyon őszinte, emberi, érzelmes – boldog, szomorú, dühös – mondatok hangzanak el.

„Miért nem hagyják békén őket?” – hangozhat el a szintén érthető kérdés.

A verseny utáni villáminterjúk értelméről és létjogosultságáról hosszú vitát lehetne nyitni, de szögezzük le:

a sztár, a versenyző, a győztes (a vesztes) nyilatkozata több mint száz éve azonnali figyelmet követel.

A versenysport sosem nőtt volna ekkorára anélkül, hogy a média felkarolta volna; a médiának meg nagyon jól jött (anyagilag is) a versenysport, ez létrehozott egy sok szempontból szimbiotikus kapcsolatot. Ennek része volt az is, hogy a sportoló megszólal – ha lehet, rögtön a verseny után.

Nem új találmány az azonnali interjú

A rádió, majd a televízió ráadásul lehetővé tette, hogy azonnal, élőben szólalhassanak meg a versenyzők. Nem új dolog ez: számtalan képen és videón láthatjuk, hogy már a második világháború előtt is ott van a sportolók orra alatt a mikrofon, a jegyzetfüzet közvetlenül a lefújás után; a riporterek hol a pálya szélén, hol az öltözőben (ez Észak-Amerikában a mai napig szokás, Európában nem) kérdezik a főszereplőket.

Nézzük meg ezt a képet az 1920-as évekből, melyen Graham McNamee interjúvolja meg a baseball-legenda Babe Ruthot. Vagy a Fortepan tulajdonában álló 1949-es fotót, melyen a medencéből épp csak kimászott Temes Judit már nyilatkozik is!

Kovács Márton Ernő / Fortepan Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, Temes Judit későbbi olimpiai bajnok úszónő nyilatkozik a riporternek 1949-ben.

Az íratlan-kimondatlan dealből mindkét fél megkapta a maga jussát: a sportolóknak szükségük volt saját teljesítményük mellett a tömegmédia hírverésére is, a tömegmédiának meg az eladható történetekre, sporthősökre volt szüksége. Ez a dinamika mára – a közösségi média dominanciájával – megváltozott, ám a profi versenysportban továbbra is kulcsszerepet játszik a média, hiszen az elképesztő összegű közvetítési jogdíjak kifizetése nélkül nem tudna fennmaradni a ma ismert versenysport.

Az olimpia legfontosabb jogtulajdonosa, az NBC 2014-ben 7,65 milliárd dollárért vette meg például az ötkarikás játékok közvetítési jogait, egészen 2032-ig.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bevételeinek 61 százaléka a közvetítési jogok értékesítéséből származik. Enélkül az olimpiai mozgalom beleállna a földbe, hiszen nemcsak a NOB, de ötkarikás sportágak sora él a továbbosztott összegekből.

Ezek után érthető, ha NOB és a szervezők alapvetően azt szeretnék: a közvetítési jogokért milliárdokat fizető társaságok (és a média további, nem fizető, épp ezért nem is privilegizált helyzetű munkatársai) kapjanak nyilatkozatokat. Egyszerre figyelembe kell venni a sportolók és a média érdekeit, valamint a verseny logisztikáját, így született meg pár évtizede a vegyes zóna vagy interjúfolyosó intézménye, amelyet minden sportágban alkalmaznak.

A vegyes zóna kellemetlen hely. Az újságíróknál alighanem csak a sportolók szeretik kevésbé.

A repülőterek biztonsági ellenőrzés előtti, lekordonozott kerengőjének és egy rögbimeccsnek a rendkívül kellemetlen keveréke, vagy ahogy a brit kolléga, Steven Downes fogalmazott: „A vegyes zóna egy gonosz, büdös állatkert.”

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik