Tech

Tízezrek töltöttek le rejtett kémprogramot a Google Play Áruházból

Kenstocker / Getty Images
Kenstocker / Getty Images

Évek óta bujkált egy kémszoftver a Google Play Áruházban, amelyet most több alkalmazásban is felfedeztek – írja a Bleeping Computer.

A Bitdefender először 2020-ban dokumentálta a Mandrake-et, amikor is kiemelték a program kifinomult kémkedési képességeit, és megjegyezték, hogy a szoftver legalább 2016 óta terjed az internet mélyén. 2022-ben aztán öt alkalmazáson keresztül a Google Playbe is bekerült, amelyet csak most realizáltak a kutatók.

Ezek az appok évek során 32 ezer letöltést értek el, így rengeteg lehet a fertőzött készülék.

Volt olyan alkalmazás, amely alig több mint egy évig volt elérhető, a legnépszerűbb AirFS appot például 2 év után 2024 márciusában távolították el a Play Store-ból. Csak ez 30 ezer letöltésért felelt, a többi app tehát kisebb sikerrel járt. Ezek a következők: Shevabad Astro Explorer, Amber, CryptoPulsing, Brain Matrix. A legtöbb letöltés Európából és az észak-amerikai kontinensről származott.

Jobban kell figyelni

A Mandrake spyware a telepítés során megszerzett engedélyek révén számos rosszindulatú tevékenységet hajthat végre, beleértve az adatgyűjtést, a képernyőrögzítést és megfigyelést, a parancsvégrehajtást, a fájlkezelést és az alkalmazások telepítését.

Ami igazán ijesztő, hogy a kontrollt is átvehetik a koppintások és ujjak csúsztatásának szimulálásával.

Az említett alkalmazások ugyan már nem érhetők el a Google Playen, a kártevő új, nehezebben észlelhető alkalmazásokon keresztül könnyedén visszatérhet a Kaspersky szerint. Ezért a Google arra kérte felhasználóit, hogy mindig legyen aktív a Play Protect, ellenőrizzék az appokra adott véleményeket, és lehetőleg csak ismert fejlesztőtől töltsenek le szoftvereket.

Kapcsolódó
Azonnal törölje ezeket a veszélyes alkalmazásokat
A személyes adatainkra jelent kiemelten nagy veszélyt a 13 program.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik