Tudomány zöldövezet

Furcsa, kék tengeri lények sodródtak partra

Nature, food, landscape, travel / Getty Images
Nature, food, landscape, travel / Getty Images

Bizarr megjelenésű, a portugál gályával rokonságban álló telepes medúzák sodródtak partra Észak-Írországban – írja a BBC. A Velella velella néven ismert, élénk kék színű tengeri élőlények vitorlához hasonló szerkezetükkel tudnak mozogni az óceán felszínén.

A közelmúltban a térségben a szelek erősek, az áramlatok pedig változóak voltak, ezért kerültek szárazföldre az állatok. Dr. Jonathan Houghton, a Belfasti Queen’s Egyetem tengerbiológusa szerint a Velella velella nagyban eltér a strandokról jól ismert medúzáktól: apró, 5-8 centiméteres élőlényekről van szó, amelyek a hidraállatok közé tartoznak.

Valójában egy-egy egyed nem egyetlen állat, hanem több, kisebb élőlényből álló kolónia.

A Velella velella jellemzően tavasszal vetődik partra. A jelenséget gyakran felerősítik az Egyesült Államok déli részén és a Karib-térségben kialakuló viharrendszerek, a tömeges partra sodródások általában néhány héttel a viharok elcsendesedése után következnek be.

Bár a planktonnal táplálkozó állatok egyáltalán nem agresszívek, nem ajánlott hozzájuk nyúlni, mivel bőrirritációt okozhatnak. Csípésük ártalmatlan, de kellemetlen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik