Tech

A Naprendszer legmagasabb vulkánjáról készült fotó

A Naprendszer legmagasabb vulkánját örökítette meg a NASA Mars Odyssey űrszondája – írja a Space.com. Az amerikai űrügynökség ezzel a fotóval ünnepelte meg, hogy az eszköz 100 ezredik alkalommal kerülte meg a Marsot.

A vörös bolygó felszínén elterülő Olympus Mons mintegy 600 kilométeres szélességben terpeszkedik, magassága pedig eléri a 27 kilométert.

A szakértők szerint az új képen egy különleges szögből láthatjuk a hatalmas hegyet, amelyet úgy értek el, hogy a szondát a horizont felé fordították. Mint mondták, az Olympus Mons-t általában felülről figyelik meg, a beállításnak köszönhetően ezen a felvételen viszont úgy szemlélhetjük, ahogyan Mars körül keringő űrállomás asztronautái látnák.

NASA / JPL-Caltech / ASU

A Mars Odyssey küldetése még 2001 áprilisában vette kezdetét, és ugyanazon év októberében állt bolygó körüli pályára. Ez volt a NASA első sikeres Mars-küldetése, azóta pedig számos hasznos információra derített fényt. Ennek az űrszondának köszönhetően tudjuk például, hogy a vörös bolygó felszíne alatt vízből álló jég található, illetve számos krátert is feltérképezett a planéta felszínén.

A tudósok számításai szerint az eszköz 23 éves küldetése viszont a végéhez közeledik, ugyanis 2025-re elfogyhat az üzemanyaga.

Kapcsolódó
Így néz ki egy óriási homokvihar a Marson
A hatalmas porfelhőt egy kínai űrszonda fotózta le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik