Tudomány zöldövezet

Ez a világ legmélyebb tava

klug-photo / Getty Images
klug-photo / Getty Images

Budapest egyik legkedveltebb pihenőhelye a Feneketlen-tó, amelynek neve kissé félrevezető, a legmélyebb pontja ugyanis csupán 4-5 méter. Világszerte azonban rengeteg olyan állóvíz van, amely habár nem feneketlen, több száz méteres mélységgel büszkélkedhet. Ezeket gyűjtötte össze az Interesting Engineering.

A lista első helyét a Szibéria büszkeségeként is gyakran emlegetett Bajkál-tó foglalja el, amelynek legmélyebb pontja 1642 méter mélyen található. A becslések szerint 25 millió éves állóvíz több édesvizet tartalmaz, mint bármely más tó – ez a világ fagyatlan felszíni édesvízkészletének körülbelül 20 százaléka.

A Bajkál-tó 27 szigetnek ad otthont, amelyek közül a legnagyobb az Olhon, amelynek területe nagyjából 730 négyzetkilométer. Ez kicsit nagyobb, mint Budapest. 

Szintén elképesztő mélységgel bír a négy országon keresztül (Burundiban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK), Tanzániában és Zambiában) húzódó afrikai Tanganyika-tó, amely 1470 méter mély a legmélyebb pontján.

Végül pedig ott van a neve miatt szintén megtévesztő Kaszpi-tenger. Az 1025 méter mély tavon öt ország, Oroszország, Kazahsztán, Türkmenisztán, Irán és Azerbajdzsán osztozik. Az állóvíz területe nagyjából akkora, mint Japáné, vagyis 370 ezer négyzetkilométer, ami azt jelenti, hogy közel négyszer akkora, mint Magyarország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik